Politički potres u Berlinu: Ostavka čelnika Zelenih

Vrijeme:1 min, 2 sec

 

Ricarda Lang i Omid Nouripour preuzeli su odgovornost za seriju neuspjeha Zelenih na izborima. Oni su u Berlinu pred novinarima rekli da je vrijeme za “novi početak” kod Zelenih.

Samo dva dana nakon debakla na pokrajinskim izborima u Brandenburgu, odnosno serije neuspjeha proteklih mjeseci, lideri Stranke zelenih odlučili su otvoriti put “novim licima”, koja bi stranku trebala izvući iz krize.

Ricarda Lang i Omid Nouripour su objavili kako će se kompletno vodstvo Zelenih povući u studenom. “Potreban je novi start”, kazao je Nouripour. Na stranačkom kongresu sredinom studenog ove godine trebalo bi se izabrati novo vodstvo. Vijest o ostavci lidera vladajuće stranke najprije je objavio portal Table Media.

Zeleni su na proteklih izborima, za Europski parlament, odnosno pokrajinskim u Saskoj, Tirinigiji i Brandenburgu, pretrpjeli teške gubitke. U Brandenburgu je de facto prepolovljen njihov rezultat s prošlih izbora. U dvije savezne zemlje nisu uspjeli prijeći izborni prag, samo su u saskom parlamentu ponovno zastupljeni i u novom mandatu.

“Potrebna su nova lica kako bi se stranku izvuklo iz krize”, rekla je Lang. I dodala: “Sad je vrijeme za preuzimanje odgovornosti, i mi je preuzimamo, kako bismo omogućili novi početak.” Lang i Nouripour su na čelne pozicije Zelenih izabrani u siječnju 2022.

 

dw.com/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori