OHR o Schmidtovom svjedočenju u slučaju “Kovačević”: On je “prijatelj suda”, ne zauzima stranu

Vrijeme:53 sec

 

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt obratit će se u Europskom sudu za ljudska prava u slučaju “Slaven Kovačević”. Iz OHR-a kažu da će Schmidt pružiti neovisne i objektivne informacije Europskom sudu za ljudska prava kada je u pitanju slučaj Slavena Kovačevića.

“Visoki predstavnik će pristati da Europskom sudu za ljudska prava pruži nezavisne informacije u svojstvu “prijatelja suda” (Amicus Curiae), kako su visoki predstavnici i ranije činili u mnogim drugim predmetima. To je uobičajena praksa”, priopćeno je iz OHR-a, prenosi Klix.

Kako su rekli, visoki predstavnik ne zauzima stranu nego daje svoj doprinos kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi pružio informacije o dejtonskom okviru.

“Visoki predstavnik je kontinuirano pozivao političare u Bosni i Hercegovini da provedu odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetima poput Sejdić/Finci, Zornić i drugih, te da izmijene ustav kako bi se okončala diskriminacija. U nadležnosti visokog predstavnika je, između ostalog, i briga za održivi razvoj demokracije u BiH”, dodaje se u priopćenju.

 

dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori