Featured Video Play Icon

Diljem Libanona, pripadnicima Hezbollaha eksplodirali “walki-talkies“, troje mrtvih, stotine ranjenih

Vrijeme:1 min, 19 sec

 

Dvadeset četiri sata nakon masovne eksplozije dojavljivača poruka (pejdžera), u Libanonu su se dogodile brojne istodobne eksplozije komunikacijskih uređaja većih od dojavljivača poruka, koje se naziva i “walki-talkies“, a koji su preteče mobitela i pametnih telefona. Poginule su najmanje tri osobe, a stotine je ranjenih. Najmanje jedna od eksplozija koje su se čule u srijedu dogodila se u blizini sprovoda koji je organizirao Hezbolah za četvero ubijenih prethodnog dana, među kojima je i sin zastupnika te političke organizacije u libanonskom parlamentu.

Tri su osobe poginule u libanonskoj regiji Bekaa na istoku zemlje u novim eksplozijama. Ovaj put nije riječ o dojavljivačima, koji mogu samo prenositi kraće tekstualne poruke, nego o dvosmjernim radijskim prijamnicima ‘walkie-talkie’, izvijestila je u srijedu državna novinska agencija, a prenio Reuters. Stotine je ljudi ranjeno. Mnoge rane bile su u trbuhu i rukama, rekao je sigurnosni izvor Reutersa.
Skupina je u srijedu priopćila da je napala izraelske topničke položaje raketama u prvom udaru na svog najvećeg neprijatelja otkako su eksplozije pejdžera ranile tisuće njezinih članova u Libanonu i povećale izglede za širi bliskoistočni rat.
Izraelska obavještajna agencija Mossad, koja ima dugu povijest sofisticiranih operacija na stranom tlu, postavila je eksploziv u dojavljivače koje je uvezao Hezbolah nekoliko mjeseci prije detonacija u utorak, rekli su Reutersu visoki libanonski sigurnosni izvor i još jedan izvor.
I izraelski mediji izvijestili su poslije podne o eksplozijama u nekoliko područja u Libanonu, a ne samo u predgrađu Dahiyeh u Bejrutu, prenio je portal The Times of Israel. Po izvještajima, eksplozije su izazvali komunikacijski uređaji kojima se koristi Hezbolah.

 

HMS/agencije/Hrvatsko nebo

Odgovori