U Vukovaru će se u subotu obilježiti 33. godišnjica bitke za Vukovar

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu

U Vukovaru će se u subotu obilježiti 33. godišnjica najveće i najkrvavije bitke u Domovinskom ratu – bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske, čiji su pripadnici 1991. branili Vukovar, a MORH upozorava građane da se zbog letačkih aktivnosti očekuje pojačana buka.

Središnja svečanost održat će se u dvorištu Dvorca Eltz, a prethodit će joj budnica ulicama Vukovara i mimohod ratnih zastava. Tijekom dana građani će moći razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a te pogledati prezentaciju rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, a predviđen je i prikaz sposobnosti pripadnika MUP-a i OSRH te vojno-akrobatske vježbe Počasno-zaštitne bojne.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja pozivaju branitelje, sudionike obrane Vukovara, kao i obitelji poginulih, nestalih i umrlih vukovarskih branitelja na središnju svečanost u povodu obilježavanja 33. obljetnice Bitke za Vukovar.

Punih 87 dana i noći 1991. malo manje od 2000 hrvatskih branitelja i dragovoljaca iz cijele Hrvatske branilo je Vukovar od daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Počela je 25. kolovoza 1991., a završila 18. studenoga 1991. slomom obrane grada.

Broj poginulih u obrani Vukovara još uvijek nije konačan. Na popisu Franjevačkog samostana u Vukovaru nalaze se imena i prezimena 2717 hrvatskih branitelja i civila ubijenih i nestalih vukovarskoj bitki.

Iz Ministarstva obrane izvijestili su kako će u okviru priprema za obilježavanje obljetnice od četvrtka, 19. rujna, do subote, 21. rujna, pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva provoditi letačke aktivnosti na području grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije.

Tijekom letačkih aktivnosti može se očekivati pojačana buka pa se stoga mole građani za razumijevanje i strpljenje.

 

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori