TKO JE ATENTATOR NA TRUMPA Pokušao novačiti Afganistance da se bore na strani Ukrajine, napisao knjigu, imao kriminalni dosije

Vrijeme:3 min, 4 sec

 

Osumnjičeni za pokušaj atentata na Donalda Trumpa je 58-godišnji Ryan Wesley Ruth s Havaja. BBC Verify pronašao je profil na društvenim mrežama koji odgovaraju tom imenu. Oni pokazuju da je Ruth pozivao strane borce u Ukrajinu kako bi se borili protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu također postoje propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom “biološkom ratovanju” i spominjanje covida-19 kao “napada”.

Tražio dobrovoljce za rat u Ukrajini

Ruth, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je New York Timesu 2023. da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije 2022. kako bi pronašao vojne regrute među afganistanskim vojnicima koji su pobjegli od talibana.

– Vjerojatno možemo kupiti neke putovnice preko Pakistana budući da je to tako korumpirana zemlja – rekao je.

Čini se da je bio uključen u regrutaciju još ovog ljeta.

– Vojnici, molim vas, nemojte me zvati. Još uvijek pokušavamo pridobiti Ukrajinu da prihvati afganistanske vojnike i nadamo se da ćemo dobiti neke odgovore u narednom razdoblju… Molim vas za strpljenje – napisao je na Facebooku u srpnju.

Ruth je u lipnju 2022. razgovarao i s rumunjskom podružnicom Newsweeka, također o naporima da regrutira dobrovoljce u Međunarodnu legiju obrane Ukrajine, jedinicu ukrajinskih kopnenih snaga.

– Za mene je mnogo svjetskih sukoba sivo, ali ovaj je definitivno crno-bijeli. Ovo je priča o dobru protiv zla – rekao je tada Raut.

Objavio knjigu

Prošle godine je sam izdao knjigu u kojoj detaljno opisuje svoje napore da podrži Ukrajinu. U knjizi od 291 stranice, Ruth je opisao svoje razočaranje ratom u Ukrajini, koji je nazvao “nepobjedivim”.

U knjizi je također raspravljao o talibanskom preuzimanju vlasti u Afganistanu i političkoj situaciji u Tajvanu, koji je suočen sa sve većim vojnim prijetnjama iz Kine. Knjiga, objavljena na Amazonu bez navedenog izdavača, naslovljena je: “Ukraine’s Unwinnable War: The Fatal Flaw of Democracy, World Abandoning and the Global Citizen-Taiwan, Afghanistan, North Korea and the end of Humanity.”

U njoj Ruth opisuje kako je putovao do poljsko-ukrajinske granice u pokušaju se prijaviti u rat – ali “u 56. godini života bez ikakvog vojnog iskustva osoblje ga je nevoljno odbilo”.

Umjesto toga, kako piše, pokušao je angažirati više boraca za ratne napore — otputovao je u Kijev i postavio improvizirani volonterski centar na Trgu nezavisnosti prije nego što ga je policija rastavila.

Komentirao politiku

Tada je, kako piše, proveo nekoliko mjeseci kampirajući u znak prosvjeda na raznim lokacijama po gradu.

– Dao sam svaki djelić motivacije i energije koju sam mogao prikupiti za Ukrajinu i ostao sam praznih ruku – rekao je, opisujući svoje navodne neuspješne pokušaje da napravi bespilotne letjelice za ukrajinsku vojsku s timom međunarodnih inženjera.

Kako piše CNN, na društvenim mrežama često je komentirao politiku i aktualna događanja, povremeno kritizirajući Trumpa.

U objavi na X-u u travnju napisao je da bi se Bidenova kampanja trebala “zvati nešto poput KADAF-a. Držite Ameriku demokratskom i slobodnom. Trumpovi bi trebali biti MASA … učinite Amerikance opet robovima. DEMOKRACIJA je na glasačkom listiću i ne možemo izgubiti”.

U lipnju 2020. Ruth je rekao da je glasao za Trumpa 2016., ali da je u međuvremenu povukao podršku bivšem predsjedniku.

– Ja i svijet smo se nadali da će predsjednik Trump biti drugačiji i bolji od ostalih kandidata, ali svi smo bili jako razočarani i čini se da postaje sve gori i propada. Bit će mi drago kad odeš – napisao je tada.

Kriminalni dosije

Rani izvještaji sugeriraju da je Ruth imao kriminalni dosije. Prema izvorima CBS-a, Raut je optužen i osuđen za brojna kaznena djela u okrugu Guilford u Sjevernoj Karolini između 2002. i 2010. godine.

Kaznena djela uključuju nošenje skrivenog oružja, opiranje uhićenju, vožnju s oduzetom dozvolom, krađe te izazivanje nesreće i bijeg s mjesta nesreće.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori