Hoće li se glasački listići od skladišta do biračkih mjesta uoči izbora prevoziti vojnim vozilima?

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

Uslijed činjenice da Središnje izborno povjerenstvo nije uspjelo riješiti problematiku cestovnog prijevoza glasačkih listića, a što bi se trebalo dogoditi krajem rujna

Uslijed činjenice da Središnje izborno povjerenstvo nije uspjelo riješiti problematiku cestovnog prijevoza glasačkih listića, a što bi se trebalo dogoditi na kraju rujna, uslijedio je niz reakcija nakon što je upućen zahtjev Oružanim snagama Bosne i Hercegovine da svojim vozilima distribuiraju birački materijal do 142 grada odnosno općine, piše Večernji list BiH.

Procedura

Slaven Galić, zamjenik ministra obrane BiH, potvrdio je kako je zahtjev otišao prema Zajedničkom stožeru Oružanih snaga BiH, čija se odluka očekuje.

U pogledu daljnje procedure, donošenje konačne odluke traži i pristanak Ministarstva obrane BiH koje također treba dati “zeleno svjetlo” za korištenje vojnih resursa za prijevoz biračkog materijala od skladišta SIP-a u Istočnom Sarajevu do gradova i općina diljem Bosne i Hercegovine. No, bez obzira na ishod odluke, činjenica da je za prijevoz glasačkih listića potrebno angažirati vojsku zanimljiva je sama po sebi.

Predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH već su izrazili protivljenje korištenju vojnih resursa u te svrhe.

Zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je za Srnu da, u skladu s dužnosti koju obavlja, neće podržati zahtjev Središnjeg izbornog povjerenstva BiH upućen Ministarstvu obrane da svojim vozilima distribuira izborni materijal za predstojeće lokalne izbore u BiH. – Ne podržavam ideju da Ministarstvo obrane i Oružane snage budu uključeni u izborni proces, odnosno da prevoze svojim vozilima izborni materijal – rekao je Goganović kojega su pitali da se osvrne na zahtjev SIP-a upućen Ministarstvu obrane u kojem traži pomoć u provođenju izbora. Pritom je naglasio i kako nije korektno od Središnjeg izbornog povjerenstva da, kako je naveo, zbog svoje neorganiziranosti i neprovođenja natječajne procedure, iako su mu za te svrhe osigurana sredstva, u izborni proces uvlači Oružane snage.

Kako je već ranije objavljeno iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, distribucija osjetljivog izbornog materijala, odnosno glasačkih listića, počet će 29. rujna 2024. godine.

Kako je nedavno objavio Radio Slobodna Europa, razlog za situaciju u kojoj nema osiguranog prijevoza je činjenica da su poništena dva natječaja za usluge prijevoza izbornog materijala, odnosno nije izabran ponuđač koji bi taj prijevoz trebao i obaviti. Vrijednost natječaja bila je oko 200.000 KM (oko 100.000 eura), a glasački listići trebali su biti transportirani u 142 izborne jedinice u Bosni i Hercegovini. Prvi postupak javne nabave pokrenut je 15. svibnja, a poništen 13. lipnja jer ni jedna od dviju pristiglih ponuda nije bila prihvatljiva, a isto se dogodilo i na drugom natječaju pokrenutom 2. srpnja te poništenom 6. rujna.

U međuvremenu, ovoga je tjedna, a u skladi s operativnim planom za provedbu lokalnih izbora, počeo prijevoz neosjetljivog izbornog materijala (olovke, markeri, vreće i drugo) i biračkih popisa od skladišta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH prema svim općinskim/gradskim izbornim povjerenstvima u BiH.

Prijevoz se obavlja uz policijsku pratnju i u pratnji službenika Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Tijek kampanje

S druge strane, izborna kampanja, koja je počela protekloga petka, još uvijek protječe bez velikih predizbornih skupova, što pak upućuje na činjenicu da smo u tematskom dijelu, a ne vrućoj završnici, a koji pak podrazumijeva upoznavanje birača s izbornim programima, porukama i kandidatima, obilazak terena, a primjetno je kako se značajan dio aktivnosti provodi i na društvenim mrežama. U utrku za pozicije u 142 lokalne zajednice (općine i gradovi), kao i Skupštinu Distrikta Brčko, krenulo je, kao što je poznato, oko 26 tisuća kandidata, a na izborima će birači, njih 3,4 milijuna, što je službeni podatak, imati priliku izabrati nova rukovodstva gradova i općina, odnosno, prevedeno u brojke, 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika. Lokalni izbori, koji će se održati 6. listopada, donose i određene novosti koje su uglavnom vezane uz nametnute izmjene izbornog zakonodavstva. Jedna od njih je i uvođenje novih tehnologija koje će se testirati u 24 grada diljem Bosne i Hercegovine te na ukupno 458 biračkih mjesta.

Autor:Dario Pušić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori