Kasumović optužio SDA za kupovinu glasova, a islamsku humanitarnu organizaciju iz V. Britanije da noću po zeničkim selima dijeli oružje

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Fuad Kasumović, aktualni gradonačelnik Zenice i kandidat za novi mandat, jučer je na predizbornom skupu svoje stranke BHI-KF u zeničkom naselju Stranjani, javno obznanio da je pozvao pripadnike SIPA-e da pretresu drugo zeničko selo Starinu, pod sumnjom da se tamo proteklog vikenda dijelilo oružje ili nešto nelegalno.

Još je jučer (utorak) objelodanio dokument kojim je pozvao Veleposlanstvo Velike Britanije, ministarstvo vanjskih poslova i SIPA-u na provjere rada britanske humanitarne organizacije “One nation”, a na spomenutom skupu, prema videozapisu koji je objavljen, izrazio je sumnju da je dijeljeno oružje, te naglasio da “nam ne trebaju paradžemati, jer imamo svoje Oružane snage”.

Podsjećamo, u nedjelju je Kasumović objavio video podjele humanitarne pomoći u selu Starina kod Zenice. S obzirom na to da je to rodno selo premijera Zeničko-dobojskog kantona i predsjednika zeničke SDA Nezira Pivića, Kasumović je, kako piše Faktor, optužio Stranku demokratske akcije da mještanima dijeli pakete za glasove.

Ubrzo su se na Kasumovićevom profilu javili volonteri ove organizacije, demantujući ga i objelodanivši fotografije s dodjele, uz naznaku da svaki paket i vreća brašna imaju svoj kod i ime socijalno ugrožene osobe kojoj su dodjeljeni.

Nakon što je Zenicablogu Muhamed Patković, predstavnik organizacije “One nation”, potvrdio ove navode, Kasumović je britansku islamsku humanitarnu organizaciju, koja djeluje širom svijeta od Palestine do Pakistana, od kineskih muslimana Ujgura do Afrike, optužio da “dijele oružje po noći”.

– Evo ja sam danas SIPA-u pozvao i sad će ovih dana biti gore po Starini svašta, je li, gospodo Bošnjaci, šta ja znam koja je to fol humanitarna, ta humanitarna organizacija u Bosni i Hercegovini ne postoji. Vidjeli ste danas i Grad se oglasio i ja, tražimo od SIPA-e, Ambasade Engleske, sve da se sve dostavi. Može neko te pakete, pa vas potrovat’… Možda neko ned’o Bog oružje dijelio… U 12, 11 naveče, dvanaest navečer da se nešto tajno dijeli u selu… Ljudi, nisu 90-e godine. Mi imamo svoje Oružane snage, imamo sve živo, nema paradžemata, nema niti bilo čega, trebamo poštovati zakone ove države, jedino tako. Šta su oni dijelili? Šta su htjeli s tim? To će istražni organi ovih dana – rekao je Kasumović na skupu.

Za sada se nisu oglasili SIPA, Britanska ambasada i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a iz organizacije “One nation” je nakon prvog Kasumovićevog istupa rečeno da “do daljnjeg ne žele da se oglašavaju, niti polemiziraju”.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori