Trump konačno obznanio plan kako misli zaustaviti ukrajinski rat i Putina

Vrijeme:1 min, 6 sec

 

Republikanski kandidat za američkog predsjednika na predstojećim izborima 5. studenog Donald Trump iznova je kazao kako bi mogao prekinuti sukob u Ukrajini. Recept za to vidi u značajnom smanjenju cijena energije koje mogu zaustaviti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pobijedi li na američkim izborima, Trump će sukob u Ukrajini završiti prije Nove godine, čak i prije nego što službeno preuzme dužnost na inauguraciji 20. siječnja. To je osobno izjavio u New York Economic Clubu.

“Ako pobijedimo, vjerujem da mogu riješiti ovaj sukob kao novoizabrani predsjednik prije nego što uopće službeno preuzmem dužnost. Mogu zaustaviti ovaj sukob jer je to užasan, užasan sukob. A u Ukrajini je ubijeno mnogo više ljudi nego što vi možete zamisliti”, rekao je Trump čije riječi prenosi ukrajinski medij Fokus.

Republikanski predsjednički kandidat je rekao kako je njegov plan smanjiti cijene energije za pola ili više u roku od 12 mjeseci od preuzimanja dužnosti. “Putin se ne može boriti kada je nafta 40 dolara”, rekao je Trump. Podsjećamo kako trenutačna cijena ruske sirove nafte Urals oko 70 dolara po barelu.

Trump je 16. lipnja kritizirao količinu američke pomoći Ukrajini i nazvao Volodimira Zelenskog “najboljim prodavačem među svim političarima”. Međutim, republikanska senatorica Joni Ernst je 18. lipnja izjavila kako Trump u privatnim razgovorima zapravo podržava izdvajanje vojne pomoći Kijevu od strane Washingtona.

 

geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori