Starmer želi resetiranje odnosa Velike Britanije s Irskom i EU

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

Britanija i Irska u subotu su objavile da “s međusobnih nesuglasica ponovno kreću prema prijateljstvu”, u trenutku kada je britanski premijer Keir Starmer u posjetu Dublinu, što je dio njegovih napora da poboljša veze s Republikom Irskom i Europskom unijom.

Starmer je prvi britanski premijer koji je u zadnjih pet godina posjetio Irsku. Razgovarao je s irskim premijerom Simonom Harrisom manje od dva mjeseca nakon što ga je ugostio u svojoj rezidenciji u Chequersu i nakon što je njegova Laburistička stranka pobijedila na britanskim izborima.

– Ovo je trenutak za resetiranje. To je trenutak kada će iza tih riječi biti neko značenje, rekao je Starmer Harris na imanju Farmleigh, nekadašnjoj rezidenciji obitelji Guinness u predgrađu Dublina.

Starmer je kazao i da želi bolju suradnju s državama EU te da se nada poboljšanju diplomatskih i trgovinskih odnosa, a da se ne moraju ponovno razmatrati temelji britanskog odlaska iz EU.

Odluka Britanije da napusti EU nakon referenduma o brexitu 2016. posebno je opteretila anglo-irske odnose jer su trgovinska pravila koja vladaju u Sjevernoj Irskoj, dijelu Ujedinjenog Kraljevstva koji ima kopnenu granicu s članicom EU Irskom, postala glavni kamen spoticanja za dogovor.

– Ovaj trenutak predstavlja temeljnu promjenu u našim bilateralnim odnosima. S raspravama o brexitu iza sebe vraćamo se s nesuglasja ponovno na prijateljstvo, rekli su Harris i Starmer u zajedničkom članku za The Irish Times.

Harris je otvorio sastanak pozivom da se “donese odluka o tomu kako bi to resetiranje zapravo trebalo izgledati, odnosno kako izgleda u praktičnom smislu”.

Starmer i Harris trebali bi se sastati s poslovnim predstavnicima tvrtki, među kojima su Primark i Dawn Meats te tvrtka Ornua za proizvodnju mliječnih proizvoda.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori