BUNOZA: Odluke Europskog suda za ljudska prava ne ukazuju na potrebu ukidanja konstitutivnosti u BiH

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

Odluke Europskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci i druge odluke) se različito tumače u javnosti.

-Navedene odluke ESLJP tumačim tako da posljedica načela konstitutivnosti naroda u BiH ne može biti isključivanje državljana BiH u ostvarivanju temeljnog ljudskog prava- prava da biraš i da budeš biran, i ovo se ne odnosi samo na ”Ostale” u BiH, nego Bošnjake i Hrvate u RS-u, odnosno Srbe u FBiH. Dakle, odluke Europskog suda za ljudska prava ne ukazuju na potrebu ukidanja konstitutivnosti u BiH kako se to često tumači u javnosti, ističe ministar pravde BiH Davor Bunoza, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Europski sud za ljudska prava odlučuje jesu li akti, zakoni pa i Ustav usklađeni s katalogom prava iz Europske konvencije o temeljnim ljudskim pravima, a ni u kom slučaju da odlučuje kako bi trebao izgledati ustav neke države, naveo je Bunoza u objavi na platformi x.

 

Interesantno, više od polovice europskih zemalja nije ratificiralo članak 1. Protokol 12 EKLJP (opća zabrana diskriminacije), a koji Protokol/ članak je bio osnova za usvajanje navedenih Odluka ESLJP.

-U javnosti se često vode rasprave o ”legitimnom predstavljanju”. Ustavni sud BiH tumači i štiti Ustav BiH, a u svojoj odluci U: 23/14 su dali svoj stav u vezi legitimnog predstavljanja … toč. 47: ” u tom smislu veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno -političkim nivoima je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara osnovu za stvarno sudjelovanje i odlučivanje”, citirao je Bunoza presudu Ustavnog suda BiH.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori