BiH mora povezati gospodarstvo i u sve škole uvesti STEM predmete, digitalizirati svoje obrazovanje

Vrijeme:3 min, 7 sec

 

Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak poziva na promjene

Ni tragični rezultati PISA testa od prije pet godina nisu bili dovoljno “poticajni” kako bi obrazovne vlasti na svim razinama počele reforme u obrazovanju, ponajprije nastavnih planova i programa, osim tek nekih rijetkih iznimki. Ministrica civilnih poslova Dubravka Bošnjak, čije Ministarstvo ima tek koordinirajuću ulogu, ističe kako se u ovoj oblasti mora hitno početi s reformama, ali da se radi o sveobuhvatnom i dugoročnom poslu.

– Definitivno postoji nemali broj izazova s kojima se suočavamo, a odnose se, prije svega, na dosezanje načela i standarda Europske unije u pogledu kvalitete i financiranja obrazovanja. Konkretno, potrebno je modernizirati nastavne planove i programe kako bi bili u skladu sa suvremenim potrebama tržišta rada.

14 ministarstava

Suvremeni obrazovni sustavi povezani su s gospodarskim sektorom i potiču kritičko razmišljanje, kreativnost i inovativnost. Umjesto memoriranja činjenica, učenici bi trebali biti ohrabreni razvijati analitičke vještine, rješavati probleme i raditi na projektima koji im omogućavaju primjenu stečenih znanja u praksi – smatra ministrica Bošnjak.

Dodaje kako takav pristup obrazovanju može pomoći učenicima da postanu prilagodljivi i sposobni kako bi se suočili s izazovima.

– To svakako uključuje uvođenje više STEM predmeta (znanost -tehnologija, inženjerstvo i matematika), kao i integraciju digitalnih vještina u obrazovne procese. Također, potrebno je poboljšati kvalitetu nastavnog kadra kroz kontinuiranu profesionalnu obuku i usavršavanje kako bi uz adekvatne plaće i infrastrukturu, koristeći suvremene metode podučavanja, bili posvećeni i motivirani u svom radu – navodi.

Dodaje kako je u BiH ovo pitanje jako složeno jer postoji veći broj agencija na više razina koje se bave ovim pitanjima. Čak je 14 nadležnih ministarstava obrazovanja, zatim tu je Odjel za obrazovanje u Vladi Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine i tri agencije na državnoj razini: Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete i Centar za informiranje i priznavanje dokumenata u području visokog obrazovanja. Ministarstvo na državnoj razini nastoji koordinirati sve te agencije i ministarstva.

– Mnogo je izazova na koje trebamo odgovoriti, ali činjenica je da bez suradnje i sinergije svih obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini nije moguće imati pozitivne rezultate. Nakon dugo vremena, uz suglasnost nadležnih ministarstava, pokrenuli smo i aktivnosti na razvoju okvira kvalifikacija u Bosni i Hercegovini, kao i na mnogo drugih strateških dokumenata koje od nas traži Europska unija i koji će nas približiti europskom obrazovnom prostoru. Provode se i aktivnosti na izradi akcijskog plana za obrazovanje u Bosni i Hercegovini koji će obuhvatiti predškolsko, osnovno, srednje, tehničko i stručno obrazovanje i obuku (TVET), uključujući cjeloživotno učenje i visoko obrazovanje – navodi ministrica Bošnjak za Večernji list.

Dodaje kako bi se u tome dokumentu trebali odrediti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni prioriteti za ulaganje i unaprjeđenje kvalitete obrazovanja u razdoblju od predstojećih deset godina.

Suradnja s drugim državama

S time planira se raditi i na novom dokumentu strateškog tipa za obrazovanje odraslih, kao i revizija dokumenta koji se odnose na predškolski odgoj i obrazovanje. U suradnji s nadležnim obrazovnim vlastima Ministarstvo nastoji pomoći obrazovnim vlastima da se provedu projekti koji se financiraju iz Europske unije, ponajprije IPA-e i drugih projekata.

– Aktivno smo uključeni u sve aktivnosti koje se odnose na proces pridruživanja Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, sudjelujemo u brojnim radnim skupinama (kao što su strukovno obrazovanje i obuka, zelena tranzicija, digitalizacija, visoko obrazovanje), a članica smo brojnih platformi u okviru ERASMUS+ programa: EQF (Europski kvalifikacijski okvir), Europass, Euroguidance, Euridyce – dodaje državna ministrica.

Jako važnim u toj oblasti ocijenila je pripremu niza sporazuma o suradnji u području obrazovanja s drugim državama, čime se jača međunarodna pozicija i suradnja BiH u području obrazovanja. Njezino Ministarstvo uključilo se i u proces povezan s PISA testiranjem kako bi dobili jasniji uvid u stanje obrazovanja u BiH u odnosu na globalne standarde.

Autor:Zoran Krešić

večernji.ba / Hrvatsko nebo