Novi Crobarometar: Evo tko su najpopularniji političari i stranke

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Prema rezultatima Crobarometra za kolovoz, HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) i dalje je vodeća stranka na vrhu ljestvice popularnosti političkih stranaka u Hrvatskoj. Unatoč njihovom vodstvu, rezultati pokazuju i zabrinjavajući trend — sve veći broj ispitanika smatra da država ne ide u dobrom smjeru. Ovaj porast nezadovoljstva među građanima mogao bi utjecati na političku dinamiku i buduće izbore, budući da povećava pritisak na vladajuće stranke da odgovore na zabrinutosti javnosti i poboljšaju percepciju državnog upravljanja.

Prema rezultatima Crobarometra za kolovoz, HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) ostaje najpopularnija politička stranka u Hrvatskoj, iako bilježi neznatan pad u podršci u odnosu na prethodni mjesec, sa 29,9% podrške ispitanika. Na drugom mjestu je SDP (Socijaldemokratska partija) s 19,6% podrške, što predstavlja blagi porast u odnosu na srpanj.

Stranka Možemo! također bilježi rast podrške, povećavši se za gotovo dva postotna boda na 10,2%. Most zauzima četvrto mjesto s 7,1% podrške, dok je na petom mjestu Domovinski pokret, koji bilježi pad podrške na 6,4%, što je otprilike jedan postotni bod manje nego u srpnju.

Ovi rezultati pokazuju dinamiku na hrvatskoj političkoj sceni, s malim promjenama u podršci ključnim strankama. Porast podrške za SDP i Možemo! sugerira da birači traže alternativne opcije u političkom spektru, dok HDZ ostaje dominantna stranka unatoč malom padu.

Istraživanje Crobarometra za kolovoz nije obuhvatilo nedavne događaje i sukobe unutar Domovinskog pokreta, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će to utjecati na njihov rejting u rujnu. Trenutno, sve ostale stranke i politički akteri u Hrvatskoj imaju manje od 2,5% podrške. Istraživanje pokazuje i da je 13% građana koji bi izašli na izbore, ali još uvijek ne znaju kome bi dali svoj glas.

Prema istraživanju, kada bi se izbori održavali danas, oko 70% ispitanika bi sigurno ili vjerojatno glasalo, dok bi 6% sigurno ili vrlo vjerojatno ostalo kod kuće, a 4% nije sigurno.

Među političarima, Zoran Milanović ima najveću pozitivnu percepciju s 45% ispitanika koji ga ocjenjuju pozitivno. Slijedi ga Dalija Orešković s 37%, a treće mjesto dijele Tomislav Tomašević i Andrej Plenković, obojica s 36%. Božo Petrov je na petom mjestu s 32% ispitanika koji ga vide pozitivno.

Ovi podaci sugeriraju da su Milanović i Orešković trenutno na vrhu liste političara s pozitivnom percepcijom, dok su Tomašević i Plenković blizu iza njih, što može utjecati na njihovu političku budućnost i podršku njihovih stranaka u budućim istraživanjima.

Prema rezultatima Crobarometra za kolovoz, Milorad Pupovac nalazi se na vrhu liste političara s najviše negativne percepcije, pri čemu ga 72% ispitanika smatra negativnim. Slijedi ga Andrej Plenković, koji izaziva negativnu reakciju kod 57% ispitanika. Treće mjesto na ovoj listi zauzima Anka Mrak Taritaš, koju 56% ispitanika percipira negativno. Na četvrtom mjestu je Ivan Penava, koji je, iako često među najpozitivnije ocijenjenim političarima, sada platio danak sudjelovanju Domovinskog pokreta u izvršnoj vlasti, zbog čega ga značajan broj ispitanika također ocjenjuje negativno. Listu političara s negativnom percepcijom zatvara Gordan Jandroković.

Ovi rezultati pokazuju da, iako neki političari mogu imati visoku pozitivnu percepciju među određenim dijelom stanovništva, istovremeno mogu izazivati i značajan broj negativnih reakcija. Negativne percepcije političara često su odraz njihove politike, medijskih nastupa i udjela u izvršnoj vlasti, što se posebno vidi kod Ivana Penave i sudjelovanja Domovinskog pokreta u aktualnoj vlasti.

Rezultati Crobarometra za kolovoz pokazuju rast pesimizma među građanima Hrvatske. Prema istraživanju, 69% ispitanih smatra da država ne ide u dobrom smjeru, što je porast od dva postotna boda u odnosu na srpanj. S druge strane, samo 23% vjeruje da Hrvatska ide u dobrom smjeru, što predstavlja pad od tri postotna boda u istom razdoblju. Osam posto ispitanih nema stav o smjeru u kojem se zemlja kreće.

Ovaj rast nezadovoljstva građana prema općem smjeru države također se odražava na podršku radu Vlade. Trenutno, 66% građana ne odobrava politiku Vlade, što je povećanje od pet postotnih bodova u odnosu na prošli mjesec. Broj onih koji podržavaju rad Vlade također je pao na 27%, dok 7% ispitanih nema jasan stav o ovom pitanju.

Kada je riječ o najvećim problemima u Hrvatskoj, najveći broj ispitanika navodi previsoke cijene kao glavni problem. Odmah iza toga, niske plaće su na drugom mjestu, a niske mirovine na trećem. Korupcija se nalazi na četvrtom mjestu među najvećim problemima, dok je stanje gospodarstva na petom mjestu. Ovi rezultati pokazuju rastuću zabrinutost građana za ekonomske i socijalne izazove s kojima se Hrvatska suočava.

 

nacionalnoplus.hr / Hrvatsko nebo