Vodstva HDZ-a i “trojke” dogovaraju nove reforme, test imenovanje Neovisnog odbora i ravnatelja FUP-a

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Do kraja kolovoza okupljaju se vodstva federalne koalicije

Čović je najavio kako će se krajem kolovoza okupiti svi nositelji vlasti u Federaciji BiH: Zastupničkog doma, Doma naroda i Vlade Federacije BiH, gdje bi se napravio plan što raditi sljedeća tri, četiri mjeseca

Do kraja kolovoza treba se održati susret između vodstva federalnih partnera HDZ-a Bosne i Hercegovine te stranaka “trojke”, koju čine SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, gdje bi se trebali potvrditi sljedeći koraci koji se planiraju napraviti kako bi Federacija BiH ostvarila dodatne iskorake. A brojni su vidljivi, piše Večernji list BiH.

Najprije u smanjenom obujmu maligne nacionalističke propagande koja je bila izražena u vremenu dok su u vlasti bili SDA i satelit mu DF te je prijetila do kraja pogoršati odnose Hrvata i Bošnjaka. – Mislim da s te strane možemo biti zadovoljni načinom kako komuniciramo i surađujemo te kako tražimo rješenja za probleme koje nismo usuglasili. Poželio bih da nastavimo tako – rekao je nedavno Čović. Najavio je kako će se krajem kolovoza okupiti svi nositelji vlasti u Federaciji BiH: Zastupničkog doma, Doma naroda i Vlade Federacije BiH, gdje bi se napravio plan što raditi sljedeća tri, četiri mjeseca.

Izvanredna sjednica

– Očekujemo da će rujan biti nešto usporeniji zbog aktivnosti oko lokalnih izbora – dodao je Čović. Neke od aktualnih tema koje su u realizaciji su imenovanje Neovisnog policijskog odbora Parlamenta Federacije BiH te Upravnog odbora Radiotelevizije Federacije BiH. – Sve te teme već su na stolu. Raspisan je natječaj za Neovisni odbor i privodi se kraju, za Federalnu radioteleviziju raspisan je natječaj i sada treba odabrati one koji će voditi upravna tijela, menadžment. Jedno po jedno rješavamo, a preduvjet za odluke bile su izmjene zakona koje su donesene u Parlamentu Federacije BiH. Sada to treba kadrovirati – dodao je čelnik HDZ-a Bosne i Hercegovine. Među prvima na dnevnome redu bit će izmjene Zakona o unutarnjim poslovima, kao i Zakona o policijskim službenicima. Ove važne izmjene naći će se uskoro na testu rada zakonodavne vlasti koja je zbog nejasnih većina u oba doma Parlamenta do sada bila najslabija točka aktualnog saziva vlasti. Prethodno su izmjene ovih zakona usuglašene na sjednici Vlade Federacije BiH 18. srpnja na prijedlog Federalnog ministarstva unutarnjih poslova. Ključne izmjene odnose se na to da se briše odredba koja je glasila da se u vrijeme raspisivanja javnog natječaja za policijske dužnosti u Federalnoj upravi policije, ponajprije ravnatelja, čije mjesto je prazno, mogu kandidirati i oni policajci koji u vremenu trajanja mandata ispunjvaju uvjete za odlazak u mirovinu. Ranije su se takvi kandidati automatski eliminirali i oni ne bi mogli konkurirati za vodeće pozicije. No, to sada više nije slučaj, nego policajci na vodećim pozicijama, kao što je to slučaj i s državnim policijskim agencijama, mogu preuzeti poziciju čak i ako će tijekom mandata napuniti potrebne godine staža za umirovljenje. Federalno ministarstvo unutarnjih poslova je takve izmjene opravdalo činjenicom da postoje posebne okolnosti oko unaprjeđenja policijskih službenika u više činove, a što se vrši samo za slobodna radna mjesta i specifične procedure u vezi s unaprjeđenjem. Do sada je takvo tumačenje propisa dovelo do toga da iz Federalne uprave policije ni jedan policijski službenik koji ima čin glavnog inspektora nema, primjerice, uvjete za prijavljivanje na natječaj za ravnatelja FUP-a i zamjenika ravnatelja. Svi oni bi u vrijeme trajanja mandata ispunjavali uvjete za odlazak u mirovinu. Istodobno, prema drugome Zakonu o policijskim službenicima, automatski takvim policijskim dužnosnicima prestaje radni odnos.

Mali broj kandidata

Slična je situacija i u županijskim policijskim agencijama i ministarstvima unutarnjih poslova jer je jako sužen broj osoba koje s obzirom na uvjete koje trebaju ispunjavati, odnosno imati određeni čin, mogu biti kandidati za ravnatelja, njegova zamjenika u Federalnoj upravi policije. Ova policijska agencija od 2019. nema ravnatelja. Od tada je na njezinu čelu bio niz policijskih dužnosnika, no ni jedan nije izabran na temelju natječaja koji su bili raspisivani. Uz to, potrebno je okončati i izbor Neovisnog policijskoga odbora koji bira Parlament Federacije BiH bez kojega pak nije moguće provesti proceduru imenovanja ravnatelja FUP-a. Na njegovu čelu trenutačno je Vahidin Munjić, koji se nalazi pod istragom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine jer je pogodovao policijskim službenicima Federalne uprave policije, koji su prije nekoliko godina bili tjelohranitelji Edina Gačanina Tita, inače šefa narkokartela “Dino i Tito” koji je razotkriven dešifriranjem aplikacije Sky za komunikaciju kriminalaca.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo