Grbin o potpori SDP-a Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

U SDP-u danas započinje izborni proces vezan uz nadolazeće unutarstranačke izbore a predsjednik stranke Peđa Grbin rekao je da se kandidature mogu predati u idućih 10 dana, kampanja će trajati do 13. rujna, a zatim slijedi izbor novog vodstva. Komentirao je i situaciju u DP-u te potporu Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu.

– Sve dužnosti osim predsjednika bit će izabrane u prvom krugu, a ako nitko ne dobije natpolovičnu većinu, održat će se drugi krug za tjedan dana, rekao je Peđa Grbin na konferenciji za novinare u utorak. Nakon što se izabere predsjednik ili predsjednica SDP-a, slijedi konstituiranje Glavnog odbora.

Grbin je pozvao sve članice i članove koji imaju takvu ambiciju da istaknu svoju kandidaturu za funkcije koje ih zanimaju. Zasad, kaže, postoji nekoliko neslužbenih kandidatura, među kojima su one Siniše Hajdaša DončićaSanje Major i Mladena Kešera za čelno mjestu u stranci. Sadašnji predsjednik SDP-a također rekao da se neće kandidirati ni za jednu stranačku dužnost te da će nastaviti obnašati dužnost saborskog zastupnika.

Komentirao je kritike Sanje Major zbog SDP-ove podrške kandidaturi Zorana Milanovića za predsjednica države, rekavši kako je legitimno sve što predstavlja politički smjer stranke, osim ako se radi o nečemu što bi narušavalo ustavni poredak Republike Hrvatske ili socijaldemokratske vrijednosti na kojima se temelji stranka.

O potpori SDP-a Milanoviću kao predsjedničkom kandidatu

Oni koji se žele kandidirati za mjesto predsjednika trebaju prikupiti potporu 500, a za predsjedništvo 100 članova. Dosadašnji predsjednik Peđa Grbin ne namjerava se kandidirati ni za jednu funkciju. Na konferenciji za novinare, među ostalim, govorio je o potpori Zoranu Milanoviću za još jedan predsjednički mandat.

– Smatrao sam da on treba biti naš kandidat što je podržala velika većina članova i članica GO, ako me sjećanje ne vara dva su bila protiv. Dakle, stranka je iza toga stala. Moguće je to preispitati, ali o tome će članice i članovi na ovim izborima odlučivati. Na temelju toga odlučit će hoće nekog kandidata podržati ili neće, rekao je Peđa Grbin.

Upitan o osnivanju frakcija u SDP-u Grbin je kazao kako ih Statut stranke predviđa ali samo oko konkretnog programskog ili političkog projekta, a ne na temelju osobnih simpatija. One se ne osnivaju na temelju prijateljskih linija, već iza osnivanja frakcija mora stajati određeni programsko-politički projekt, frakcije ne može osnovati da ova ili ona osoba treba obnašati određenu dužnost u stranci, rekao je.

Oštra kritika politike DP-a

Grbin je oštro kritizirao politiku Domovinskog pokreta rekavši kako nikakva politika s njihove strane u Vladi ne postoji već samo borba da se spriječi pripadnike srpske nacionalne manjine da opstaju u Hrvatskoj.

– Očito je sve drugo bilo laž jer njih ništa ne zanima osim da pripadnicima srpske nacionalne manjine zapriječe političko djelovanje u Hrvatskoj i da osiguraju pozicije za pojedine članove svoje stranke, zaključio je.

 

vijesti.hr / Hrvatsko nebo