Dodik se do Nove godine, uspije li njegovo (navodno) dogovaranje sa Zapadom da ga se ne osudi, zauzvrat povlači iz vlasti?

Vrijeme:7 min, 6 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “pregovara s predstavnicima Zapada o amnestiji, kada dođe pet do 12 odlazi u Moskvu”, objavili su ovih dana neki mediji u BiH, među kojima i N1 BiH, koji citira opsežne izjave, procjene i tumačenja političara Nebojše Vukanovića, čelnika „Liste za pravdu i red“.

 

“Financijski sustav Republike Srpske je pred pucanjem jer nema novca za servisiranje obveza. To je rezultat shizofrene financijske politike Milorada Dodika, kojoj je očito istekao rok trajanja. Po mojim informacijama, Dodik razgovara s predstavnicima zapadnih zemalja o mogućnosti da mu se osigura neka vrsta zaštite i amnestije te da se do Nove godine povuče s vlasti”, rekao je za N1 Nebojša Vukanović, zastupnik u Narodnoj skupštini i čelnik Liste za pravdu i red.

“Dodik grčevito traži novce po inozemstvu, prenapregnuti balon pred pucanjem”

Vukanović je u intervjuu za Newsroom naveo kako je tužno što zdravstveni radnici koji trebaju liječiti narod i rade odgovoran posao, ne mogu liječiti sami sebe jer nemaju plaćeno zdravstveno osiguranje. Ističe da oni nisu jedini. Bilo je velikih problema s isplatama plaća radnicima u HE na Trebišnjici i liječenjem radnika HETA-e. „Razvidno je da je sustav pred pucanjem. Po nekim procjenama, obavijenima velom tajne, vidjeli ste da je Dodik bjesomučno tražio novac u inozemstvu, a po mojim informacijama, koje nije opovrgnuo, u Moskvi je našao 200 milijuna uz velike kamate, ali zbog rata u Ukrajini i izolacije u Rusiji i dijelu RS, taj novac on nije mogao prebaciti u RS. To je ono što je rekao da imaju osigurana sredstva, ali ih ne mogu iskoristiti zbog Amerikanaca“ rekao je Vukanović te dodao: “Očito da ove sankcije prema poduzećima i pritisci na banke da ne surađuju s Vladom RS zbog njihove shizofrene politike imaju učinka jer nema dovoljno novca u proračunu.“

Po njegovim procjenama, proračunu Republike Srpske do listopada će nedostajati 450 milijuna KM za servisiranje tekućih obveza (plaće, doprinosi i obveze prema dobavljačima), a do kraja godine gotovo 800 milijuna KM. “Oni očito ne mogu pronaći sredstva i samo je pitanje dana kada će prenapeti balon puknuti.” „Nije problem u rekordnim prihodima UIO i Porezne uprave“, nastavio je sugovornik N1 na tragu opetovanih ocjena financijskog stanja RS iz američkog veleposlanstva u BiH, „problem je u nekontroliranom trošenju novca, provlačenju preko povezanih firmi, napuhanim tenderima kojima se bogati lažna elita oko SNSD-a i sada godinama koje su, kako je rekao Pekić, pojeli skakavci, koje su obilježile brojne afere za koje nitko nije odgovarao, jer je na žalost i tužiteljstvo pod kontrolom mafije.”

“Godišnja rata kredita RS povećana za 15 puta otkako je Dodik došao na vlast”

Vlast je optužila Vukanovića da iznosi neistine, a i druge oporbene političare, kada su u pitanju kašnjenja plaća i drugih naknada u javnim poduzećima, pa tako i u Elektroprivredi. Vukanović navodi da je odbornik Kluba za pravdu i red u Skupštini grada Trebinja Nebojša Miličić otišao u filijalu Fonda PIO i dobio potvrdu da dva mjeseca nisu uplaćeni doprinosi. Dodaje da su mu se javili i radnici rudnika i TE Gacko, koji se također ne mogu liječiti jer im nisu uplaćeni doprinosi.

“Umjesto rješavanja problema dugova vodi se borba unutar vladajuće koalicije za ravnatelja. Bilećkim vatrogascima nisu uplaćeni doprinosi. Zvali su me kolege iz NSRS, kojima je također kasnio prijevoz i druge obveze. Nama koji smo korisnici Automoto monterskog kluba (NSRS) u više navrata su blokirane kartice, a računi nisu plaćeni. Ovo nije špekulacija, nema novaca”, kaže Vukanović.

Smatra da se iz teške situacije može izaći samo “stezanjem remena” i smanjenjem troškova, ali da Vlada to ne čini, već planira kupnju luksuznih automobila i helikoptera.

“To su ljudi koji su sišli s uma. Nebrojeno puta smo ih prije pet godina upozoravali da RS s ovako slabom ekonomijom ne može svake godine vraćati milijardu i dvjesta milijuna KM kredita, svaki mjesec stotinu milijuna KM, a kada je Dodik došao na vlast 2006., stotinjak milijuna KM godišnje davalo se za vraćanje kredita. Godišnju ratu povećao je 12 do 15 puta, a jasno je da gospodarstvo RS-a, koji je na koljenima i prezadužen, te javni sektor, gdje većina poduzeća i ustanova posluje u minusu, ne mogu servisirati svoje dugove, i bilo je samo pitanje dana kada će se prenapeti balon rasprsnuti. Trošili su novac Telekomov i počeli se nekontrolirano zaduživati u vrijeme Aleksandra Džombića, a dug je prešao milijardu u vrijeme Zore Vidović. Jednostavno, dok je bilo prostora za posuđivanje novca od Londonske, Bečke burze ili MMF-a i EBRD-a, uzimali su novac ne razmišljajući kako će ga vratiti. Shizofrena financijska politika dovela je do ovoga”, rekao je Vukanović.

“Srbija više puta spasila RS od bankrota, ali sada…”

On je naveo da Dodik sada ima prioritete – umirovljenici za isplatu mirovina zbog glasova i policija za isplatu plaća jer mu treba represivni aparat, a ostali “što bude”.  “On i ovaj mjesec pokušava to sakriti od javnosti i izdržati nekako do lokalnih izbora i ne brine ga da će balon puknuti. Od kada je na vlasti, ima tu neodgovornost prema građanima i društvu koje na žalost vodi već dva desetljeća bez prekida. Pred lokalne izbore 2016. bila je aktualna kriza koju je Dodikova vlast premostila s 50 milijuna obveznica s kamatom od pet posto, koje je kupila Poštanska štedionica iz Srbije, a to je bilo presudno da Dodik podmiri sve obveze i plati račune. Nedavno smo saznali da je Srbija kupac više od 150 milijuna obveznica. Srbija je u nekoliko navrata spasila RS od bankrota. “Sada se postavlja pitanje jesu li centri moći – Amerikanci –poručili Vučiću da se polako distancira od Dodika, da se zajedno slikaju, igraju predstave, ali da mu ne daju novčanu pomoć”, rekao je Vukanović.

“Dok se sva vrata ne zatvore”

On smatra da su dosegnuti i limiti za unutarnje rezerve jer je strah od sankcija naveo domaće bankare da smanje kupovinu obveznica i trezorskih zapisa preko kojih se financirala RS.

“Dodiku su gotovo sva vrata zatvorena. Ima simboličnu potporu Mađara. RS je trebao uzeti kredit od Mađarske, a Srbija da bude jamac, ne znam hoće li doći do te transakcije, da Orban spasi Dodika. Ali, prema mojim saznanjima, predsjednik Srbije poznat je kao vrlo pragmatičan i ne vjerujem da bi previše riskirao da spasi Dodika. To se najbolje vidi na primjeru Tome Nikolića, kojeg sada nema nigdje, a nekada su bili najbolji suradnici. Srbija će se, dakle, držati po strani i možda do Nove godine ne će dati financijsku injekciju koja će spriječiti bankrot RS-a, koji je, na žalost, sve izvjesniji i zbog kojeg Milorad Dodik i njegova obitelj ne će ispaštati, već građani RS-a”, ističe Vukanović.

Komentirajući poruke Veleposlanstva SAD-a Dodiku, Vukanović navodi da su to sve “posljedice shizofrene politike Dodika koji je posvađao svijet”. “Vidite da nema više referenduma, odcjepljenja, odcjepljenja, ‘doviđenja BH – velikom izlasku RS-a’. Povukao se. Ponosan sam na svoju listu koja ga je maestralno uvukla u političke škare kada smo ga natjerali da prihvati Izborni zakon RS i da onda pred svima pokaže da je obična kukavica, da se povuče i prihvati Schmidtova pravila. Ogolili smo ga. Žao mi je što je HE na Trebišnjici izgubila povoljan kredit Njemačke razvojne banke koja je trebala uložiti novac u obnovu HE, a izostao je zbog njemačkih sankcija Dodiku. Mnogi odlaze u mirovinu i mnogi su projekti propali. Posljedice su velike. A oni tvitovi iz američke ambasade – jasno da je Dodiku istekao rok trajanja. Bio je dugo u ruci zapadne politike, netko tko je dobro slušao, pravio predstave da skrije svoje pravo lice i provodio sve što se od njega tražilo, sve je privatizirao, sve podijelio, doveo nas u dužničko ropstvo… Postao je pretežak za suradnju i odlučili su ga pustiti niz vodu i prekinuti epizodu koja traje od Madeleine Albright, kada je bio dašak svježeg zraka i u tim tvitovima jednostavno je nevjerojatno da koristi jezik koji je sramotan i nedostojan za funkciju predsjednika RS-a”, naglašava Dodikov kritičar.

“Odlazi u Moskvu”

Vukanović poručuje da, kada dođe pet do 12,  “neće ispaštati Dodik jer će on sjesti na avion prema Moskvi, a građani će plaćati cehove njegove pogubne politike”. – “Imam informaciju, nije negirao, da razgovara s predstavnicima zapadnih zemalja o mogućnosti da mu se pruži neka vrsta zaštite i amnestije te da se do nove godine povuče s vlasti.“ To bi se dogodilo „kada prođu lokalni izbori, tzv. rekonstrukciju vlade u kojoj su ministri nepoznati široj javnosti i gdje se na njih i Viškovića želi prebaciti odgovornost za financijski krah i kroz to kupiti još malo vremena i manipulirati građanima RS-a“, zaključio je Vukanović za N1.

 

N1 BiH/Hrvatsko nebo