DISKRIMINIRA LI VLADA FBIH SVE OSTALE PRAVNE OSOBE? Umjesto EP BiH porezni obveznici platili obveze prema 585 rudara

Vrijeme:1 min, 49 sec

 

Vlada Federacije BiH je u prethodnom razdoblju donijela veći broj odluka o izmirenju neuplaćenih obveza za doprinose za PIO/MIO za uvezivanje radnog staža radnicima ovisnih društava – Rudnici uglja u sklopu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Posljednjom odlukom u nizu obuhvaćena su četiri rudnika Koncerna kojima je Vlada odobrila oko 17 milijuna KM za uvezivanje staža i uplatu doprinosa.

– Sredstva će omogućiti ostvarivanje prava iz radog odnosa za 585 rudara. Iako je to bila isključiva obveza uprava tih kompanija, Vlada je na sebe preuzela tu obavezu jer bi u suprotnom svi ovi radnici ostali bez zasluženih otpremnina, zaostalih plaća i prava na mirovinu. Na ovaj način Vlada je potvrdila svoju brigu za radnike, a tako će biti i ubuduće jer ćemo osigurati da svaki radnik dobije sve ono što mu po zakonu pripada – kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Odlukom su odobrena sredstva Rudniku uglja Kreka Tuzla, te rudnicima mrkog uglja Kakanj, Breza, Zenica i Abid Lolić – Travnik – Bila, za 90 radnika, koji su stekli uvjete za umirovljenje čime je omogućeno uvezivanje radnog staža u iznosu od 4,5 milijuna KM, te oko 11,7 milijuna KM za 349 radnika koji ostvaruju pravo po sudskim presudama, sporazumnim prestancima ugovora o radu i otkazima ugovora o radu, a nisu stekli uvjete za umirovljenje.

– RMU Zenica je odobrena i uplata doprinosa za osiguranje u slučaju nezaposlenosti za 146 radnika kojima je prestao radni odnos sporazumnim prestankom i otkazom ugovora o radu za što je izdvojeno 665 tisuća KM. Do sada su svakom rudaru uplaćena sredstva za uvezivanje radnog staža kako bi mogao otići u mirovinu, a tako će biti i u buduće – kazao je ministar Lakić.

Sredstva će se isplatiti iz sredstava ovisnih društava-rudnika uglja u Koncernu EP BiH, a osigurana su Odlukom o odobravanju davanja pozajmica rudnicima uglja, priopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Inače, pravnim osobama koje ne izmiruju obveze po osnovu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno siguranje blokiraju se računi, te oni uz dug moraju platiti i zatezne kamate za razdoblje u kojem nisu izmirivali obveze. Time što izmiruje obveze jednog javnog poduzeća Vlada FBiH diskriminira sve ostale.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo