Američki ministar obrane naredio slanje nuklearne podmornice i udarne skupine brodova s nosačem zrakoplova na Bliski istok

Vrijeme:1 min, 59 sec

 

Američki ministar obrane Lloyd Austin naredio je raspoređivanje podmornice s vođenim projektilima na Bliski istok, priopćio je danas Pentagon (ministarstvo obrane). Kao što je poznato, nakon ubojstva vođe političke organizacije Hamas te ubojstva nekih zapovjednika Hamasa i Hezbolaha svijet sa strepnjom očekuje uzvratne napade Irana i njegovih saveznika na Izrael.

USS Georgia, podmornica na nuklearni pogon, već je od srpnja u Sredozemnom moru, prema, no inače se rijetko objavljuje njezino raspoređivanje. U priopćenju nakon razgovora Austina s izraelskim ministrom obrane, Pentagon je objavio i to da je Austin naredio udarnoj grupi brodova nosača “Abraham Lincoln” da se požuri kako bi što prije bila raspoređenja na Bliskom istoku.

“Ministar Austin ponovio je predanost Sjedinjenih Država da poduzmu sve moguće korake za obranu Izraela i istaknuo jačanje američke vojne prisutnosti i sposobnosti diljem Bliskog istoka u svjetlu eskalirajućih regionalnih napetosti”, dodaje se u priopćenju. Prethodno je ministar vanjskih poslova Blinken objavio da će SAD štititi Izrael bude li napadnut.

Jučer je Kina, što za nju nije uobičajeno, službeno izjavila da će štititi ponos, suverenitet i teritorijalni integritet Irana bude li on na udaru. To se razumije kao izravni odgovor na američke izjave da će američka vojska štititi Izrale.

Američka vojska već je najavila da će rasporediti dodatne borbene zrakoplove i ratne brodove mornarice na Bliski istok. Dio je to nastojanja Washingtona da ojača izraelsku obranu, koja će se vjerojatno suočiti s baražnim napadom raketama, bespilotnim letjelicama, a možda i napadima ne neke druge načine, drukčije od prethodnog slučaja, kada je Iran lansirao oko 300 projektila u smjeru Izraela.

Ismail Haniyeh, politički vođa Hamasa, terorističke organizacije koju podupire Iran, ubijen je u iranskoj prijestolnici Teheranu 31. srpnja. Iran je za ubojstvo okrivio Izrael, no Izrael taj put nije preuzeo odgovornost za atentat, ali svoju odgovornost nije ni zanijekao.

I gotovo istodobno ubojstvo visokog vojnog zapovjednika libanonske terorističke i paramilitarne organizacije Hezbolah, koju također podupire i naoružava Iran, Fuada Shukra, od Izraela u napadu preciznom raketom na lokaciju u južnom Bejrutu pojačalo je zabrinutost da bi sukob u Gazi mogao prerasti u širi rat na Bliskom istoku.

Iran je izjavio da Sjedinjene Države snose odgovornost za ubojstvo Haniyeha zbog svoje potpore Izraelu. Nekoliko američkih i koalicijskih vojnika ranjeno je u napadu s položaja proiranskih milicija dronom u petak u Siriji. Bio je to drugi veći napad posljednjih dana na američke snage usred rastućih napetosti u toj regiji.

 

agencije/Hrvatsko nebo