Naredba iranskoga vrhovnog vjerskog i političkog vođe Hameneija da ‘kazni’ Izrael bit će provedena: IRGC

Vrijeme:3 min, 44 sec

 

Iranski dužnosnik kaže da će odmazda za ubojstvo Hamasova Ismaila Haniyeha biti izvedena ‘na najbolji mogući način’, izvijestile su agencije, a prenijela Aljazeera u servisu na engleskom jeziku. Ova izjava dana je u prvom redu zato što je sve veće nestrpljenje među iranskim saveznicima, koji već jedan tjedan očekuju žestoki iranski odgovor, sumnjičeći iransko vodstvo da je sada spremno odustati od najavljene osvete. Neki analitičari nagađaju da se Iran ne će osvetiti na isti način kao prošli put, šaljući stotine projektila i dronova prema Izraelu, koje su američke, britanske, izraelske i neke druge snage uglavnom presrele i uništile u zraku. Oni misli da iranska osveta ne će nastupiti odmah, nego možda tek za jedan mjesec recimo, ili da će u njegovo ime to učiniti Hezbolah ili neke druge proizranske paravojne snage na Bliskom istoku. Ističu da je Iranu najvažnije nastaviti svoj nuklearni program, a ne riskirati da ga bitno ošteti Izrael u svojim protuudarima. No sve su to samo nagađanja.

 

Iran je spreman izvršiti naredbu vrhovnog vođe Alija Hameneija da “oštro kazni” Izrael zbog atentata na vođu Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu, rekao je zamjenik zapovjednika Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC; obično se tu najjaču iransku dragovoljačku vojnu organizaciju, jaču od službene iranske vojske, naziva „Iranska revolucionarna garda”, nap. ur. HN).

“Naredbe vrhovnog vođe koje se tiču ​​oštrog kažnjavanja Izraela i osvete za krv mučenika Ismaila Haniyeha jasne su i eksplicitne… i bit će provedene na najbolji mogući način”, rekao je Ali Fadavi, kako su ga citirali iranski mediji u petak.

Politički vođa Hamasa Haniyeh (62) ubijen je u glavnom gradu Irana, Teheranu, krajem srpnja, nakon što je nazočio ceremoniji polaganja prisege iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana.

Hamas i Iran okrivili su Izrael za ubojstvo Haniyeha, ali izraelska vlada nije ni  potvrdila ni zanijekala vlastitu odgovornost za to ubojstvo. Od tada Teheran obećava uzvrat odnosno osvetu Izraelu, koji ima već dugu povijest brojnih atentata na neprijatelje diljem regije, pa tako i u samom Iranu.

Na pitanje novinara da odgovori na iranske primjedbe, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su Sjedinjene Države spremne braniti Izrael s mnogo resursa u regiji.

“Kad čujemo takvu retoriku, moramo je shvatiti ozbiljno, i to i radimo”, rekao je Kirby u petak.

Prošlog je tjedna vojska Sjedinjenih Država također najavila raspoređivanje dodatnih resursa na Bliskom istoku, uključujući nosač zrakoplova, usred sve veće zabrinutosti oko eskalacije sukoba između Izraela i Irana.

Ali SAD i druge zapadne zemlje također pozivaju na deeskalaciju. U četvrtak su SAD, Katar i Egipat objavili zajedničku izjavu u kojoj pozivaju Izrael i Hamas da nastave pregovore o postizanju primirja u Pojasu Gaze.

Viši politički analitičar Al Jazeere Marwan Bishara rekao je da SAD ne želi širu regionalnu eskalaciju tako blizu svojih izbora u studenom. “Činjenica da Washington – zajedno s drugim posredničkim zemljama – gura da se održe pregovori o prekidu vatre u Gazi… znak je da želi izvršiti što veći pritisak na Iran i odgoditi potencijalni napad na Izrael”, rekao je. Bishara je međutim dodao da su šanse da Netanyahu pristane na prekid vatre “gotovo uvijek bile ravne ništici”. Po Bisharinoj procjeni, Hamas će željeti stvarna jamstva da se rat ne će nastaviti, da će se dopustiti obnova i da će se izraelski vojnici povući iz enklave.

Također ostaje nejasno hoće li Iran odustati od odgovora na Haniyehovo ubojstvo ako se postigne prekid vatre u Gazi. Hamas je u srijedu izabrao Yahya Sinwara, svog najvišeg dužnosnika u Gazi, da naslijedi Haniyeha kao novog čelnika svog političkog ureda. Abu Obeida, glasnogovornik oružanog krila Hamasa, rekao je da Brigade Kasama (Qassama) podupiru Sinwara i da su “posve spremne provesti njegove odluke”.

U kratkoj izjavi u petak, Obeida je rekao da imenovanje Sinwara za novog političkog šefa skupine dokazuje da je Hamas “još uvijek živ i jak”. Izvješćjući iz Ammana u Jordanu, Al Jazeerin Hamdah Salhut primijetio je da bi potencijalni nastavak pregovora o prekidu vatre označio prvi krug pregovora sa Sinwarom kao vođom Hamasa. Nejasno je kako će Sinwar, kojeg traži Izrael i koji se nalazi na nepoznatoj lokaciji u Gazi, moći prenijeti poruke posrednicima. Salhut je dodao da se Netanyahu “sam smatra tvrdolinijašem i da je objavio popis stvari o kojima se ne može pregovarati o kojima se ide u medijaciju”. “Dakle, tek treba vidjeti što će točno proizaći iz ovih rasprava, ali sigurno postoji mnogo napetosti u široj regiji koju zemlje poput Sjedinjenih Država pokušavaju prigušiti govoreći da bi možda dogovor o prekidu paljbe u Gazi ubrzao regionalnu stabilnost “, rekao je.

 

AlJazeera/Hrvatsko nebo