Vlaisavljević ukazala na neriješen status institucija kulture i nepovoljan položaj filmskih radnika

Vrijeme:2 min, 17 sec

 

Federalna ministrica kulture i sporta Sanja Vlaisavljević izjavila je kako se konačno mora riješiti status sedam institucija kulture od značaja za Federaciju BiH te istaknula kako se očekuju novi projekti koje ove institucije nude.

Na pres-konferenciji, ministrica Vlaisavljević je također potvrdila da se filmski djelatnici nalaze u nezavidnoj situaciji zbog brojnih problema. U teškoj situaciji našli su se Fondacija za kinematografiju i Filmski centar Sarajevo. Ipak, naglasila je da je učinjen pomak jer su problemi počeli rješavati novi članovi Upravnog odbora – David Damjanović, Mirna Milanović-Lalić i Emina Ganić, koji su za Fondaciju iz bezizlazne situacije ponudili dva rješenja.

Zahvaljujući proračunskoj inspekciji, suspendirani su svi prethodni ugovori i potpisani su novi ugovori s korisnicima za prošlu godinu jer nisu bile ispoštovane procedure predviđene Pravilnikom. Također, tri udruge moraju vratiti dobivena sredstva u iznosu od oko 900.000 KM. Ministrica Vlaisavljević je uvjerena da će se to privesti kraju na način koji će zadovoljiti sve zahtjeve koje je inspekcija naložila. Najavila je raspisivanje novog natječaja za one koji žele aplicirati u ovoj godini.

Ministrica se nada da će zakon o audiovizualnoj umjetnosti uskoro biti usvojen, jer će uvesti red i disciplinu u filmskoj industriji. Problemi institucija kulture, naglasila je, odnose se na njihov status, a ne na financiranje. Istaknula je kako je Kanton Sarajevo osigurao plaće za navedene institucije kulture do kraja godine.

Federalno ministarstvo je dalo potporu ovim institucijama u okviru mogućnosti. Međutim, ministrica je zatekla neobično distribuirane iznose s obzirom na broj djelatnika u institucijama kulture, što ukazuje na disbalans. Vjeruje da će se institucije prijaviti valjanim projektima umjesto zahtjeva za plaće, jer je vrijeme za nove projekte i novo ruho ovih institucija.

Govoreći o Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci, zaključila je da je nužna smjena rukovodstva. Na čelu institucija nalaze se osobe koje su već odavno trebale biti u mirovini. Ministrica je dodala da institucije ostvaruju dobit, a Ministarstvo još nije dobilo informaciju o prihodima i sredstvima koje te ustanove uspiju zaraditi.

Ove godine je predviđeno 10 milijuna KM za kapitalne transfere iz oblasti kulture, što bi trebalo pomoći institucijama u Federaciji BiH da završe ono što treba biti obnovljeno, izgrađeno ili restaurirano.

Na pres-konferenciji, ministrica Vlaisavljević je čestitala bh. sportistima na sudjelovanju na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Iako nisu osvojili medalje, ministrica je pohvalila plivače Lanu Pudar i Jovana Lekića, atletičara Mesuda Pezera te džudistice Larisu Cerić i Aleksandru Samardžić.

Ministrica je uvjerena da će u budućnosti biti sustavno riješen status aktivnih i zaslužnih sportaša donošenjem zakona koji će regulirati ovo pitanje. Podsjetila je da je registrirana Fondacija za sport koja će pomoći mladim sportistima. Najavila je kapitalna ulaganja u sportu u iznosu od 18 milijuna KM, a natječaj za ta ulaganja uskoro će biti objavljen.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo