Političko krilo Hamasa za novog vođu izabralo Jahju Sinvara, organizatora napada na Izrael 7. listopada

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Političko krilo palestinskog pokreta Hamas, koji SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, priopćio je u utorak da je za novog vođu izabralo Jahju Sinvara (u engleskoj transkripciji: Yahya Sinwar), svoga najvišeg dužnosnika u Pojasu Gaze. Tvrdi se da  je  upravo on organizirao napade 7. listopada na Izrael, u kojima su počinjena zvjerstva i koja su izazvala serije napada Izrael na Pojas Gaze, koji traju već deseti mjesec.

Hamas – koji i formalno i praktički ima već godinama vlast na području Pojasa Gaze ­– u priopćenju naveo da je Sinvara imenovao za novog šefa svoga političkog ureda, te da će on zamijeniti Ismaila Haneya, ubijenoga u Iranu prošli tjedan u napadu na nepoznat način za koji se sumnjiči Izrael.

Sinvar se nije pojavljivao u javnosti od napada na jug Izraela 7. listopada prošle godine u kojem je, po izraelskim podatcima, brutalno pobijeno 1.200 ljudi, a oko 250 njih uzeto za taoce, od kojih je dio još živ i nalazi se u zarobljeništvu po Hamasovim tunelima u Gazi.

Palestinske zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze pod kontrolom Hamasa navode da je u izraelskim napadima ubijeno gotovo 40.000 ljudi. Dosadašnji apeli na prekid rata nisu urodili plodom. Naprotiv, Bliski istok upravo je na rubu prelijevanja rata izraelske vojske protiv paramilitarne organizacije Hamas, iza koje stoji Iran, na druge zemlje odnosno na rubu prerastanja u regionalni sukob dosad neviđenih razmjera.

 

agencije/Hrvatsko nebo