Borrell: Bliski istok ‘na rubu je rata nepoznatih razmjera’

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, odaslao je novi apel za prekid rata u Gazi, za koji upozorava da je doveo regiju na “rub rata nepoznatih razmjera”.

“Svi oni koji stoje na putu deeskalacije bit će pozvani na odgovornost”, rekao je Borrell u objavi na X (bivšem Twitteru).

Borrellovi komentari odraz su rastućih strahova među kreatorima politike da će doći su sukobljavanja na Bliskom istoku, dok Iran i njegovi saveznici prijete da će udariti na Izrael i da će to biti odgovor na njegovo navodno ubojstvo nekoliko visokih čelnika Hamasa i Hezbollaha prošlog tjedna.

SAD, Britanija i drugi povećali su svoje raspoložive pomorske snage u bliskoistočnoj regiji. Iran je, tvrdi se, nabavio od Rusije naoružanje koje će mu pomoći u očekivanoj protuzračnoj obrani, budući da očekuje kako Izrael ovaj put ne će izbjeći reagirati. Osim toga, za danas je sazvan sastanak islamskih zemalja u Saudijskoj Arabiji, na kojoj će se razmotriti situacija te će okupljene zemlje iznijeti svoja gledišta i reći što namjeravaju. Jedan od problema za Iran jest taj što većina arapskih zemalja ne dopušta da preko njihova zračnog prostora prelijeću izranske rakete, dronovi i zrakoplovi.

Ministarstva vanjskih zemalja mnogih država pozivaju svoje državljane još od petka da hitno napuste Libanon. Očekuje se naime da će se u baražni napad na Izrael uključiti i Hezbolah, a što će naići na žestoki izraelski vojni odgovor, zbog čega može doći i do rata i do destabilizacije u cijelom Libanonu, državi koja se sastoji od pripadnika triju vjera: šijita, sunita i kršćana. U njoj neusporedivo najjaču vojnu silu ima paralamilitarna teroristička organizacija Hezbolah; on je mnogo jači od službene libanonske vojske.

Mnogi pozivaju na suzdržavanje od daljnjih vojnih aktivnosti, iako u to zapravo nitko više ne vjeruje. I SAD poziva Iran da ne uzvrati, a Izrael da ne provocira dalje, no pritom dodaje da će braniti Izrael bude li napadnut.

Povezano:

Zdravko Gavran: Bliski istok kao glavno političko-ratno poprište – umjesto Ukrajine i Tajvana?

Hrvatsko nebo