Kako je došlo do razmjene zatvorenika s Rusijom: Tajni pregovori, ubojica, špijuni, novinari i Bidenov ključni poziv

Vrijeme:3 min, 51 sec

 

Povijesna razmjena zatvorenika s Rusijom u kojoj je oslobođen američki novinar Evana Gershkovicha (Ivan Gerškovič) i 15 drugih Zapadnjaka bila je rezultat teških, tajnih pregovora – i jednog ključnog telefonskog razgovora koji je predsjednik Joe Biden obavio sat prije nego što je odustao od predsjedničke utrke, piše Glas Amerike (VoA) u prikazu nedavne razmjene zatvorenika između SAD-a i Rusije, koju je predsjednički kandidat Trump ocijenio kao razmjenu u kojoj je Rusija dobila ubojicu i svoje špijune u zamjenu za nedužne novinare i jednog disidenta.

 

Biden je u četvrtak ugostio obitelji zatvorenika u Bijeloj kući, baš kad su ih puštali u zračnu luku u Ankari.Nakon emotivnog telefonskog razgovora sa svojim najbližima iz Ovalnog ureda, rodbina je izašla s predsjednicom pred novinare. Na pitanje što je poručio tek oslobođenim Amerikancima, Biden je odgovorio: “Rekao sam im: ‘Dobrodošli kući, još malo’“. No, osmijesi su skrivali bol čekanja dugih mjeseci grozničavih pregovora. Bijela kuća je očajnički – i uglavnom daleko od očiju javnosti – pokušavala osloboditi izvjestitelja Wall Street Journala Gerškoviča, bivšeg američkog marinca Paula Whealana, novinarku Radija Slobodna Europa Alsu Kurmaševu i Vladimira Kara-Murzu, istaknutog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji ima dozvolu stalnog boravka u SAD.

To je značilo razgovore na visokoj razini s Rusijom u vrijeme kada su odnosi Istoka i Zapada u otvorenom sudaru zbog rata u Ukrajini. Ali to je, po američkim dužnosnicima, također značilo snažno oslanjanje na europske saveznike, koji nisu bili voljni popustiti pred zahtjevima Moskve da se oslobodi skupina ruskih državljana koji su držani u zapadnim zatvorima zbog teških zločina.

Na kraju, Biden je osigurao ključni dio slagalice 21. srpnja – istog dana kada je 81-godišnji demokrat zaprepastio svijet objavom da se povlači iz utrke. U izolaciji u svojoj vikendici u Delawareu, zbog covida 19, pripravljao se objaviti šokantnu objavu. Ali prije toga imao je još jedan važan zadatak, a to je razmjena zarobljenika.

“Kažem vam, i ne izmišljam – doslovno jedan sat prije nego što je dao tu objavu, razgovarao je telefonski sa svojim slovenskim kolegom, pozivajući ga da obavi posljednje dogovore glede finalizacije sporazuma o razmjeni “, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik. Slovenija je poslije pustila dvojicu Rusa, osuđenih za špijunažu. No, nitko sa sigurnošću nije znao hoće li se sporazum realizirati do samog kraja.

Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Jake Sullivan, gotovo se ugušio od emocija za govornicom Bijele kuće dok je govorio o razmjeni, što je pokazatelj pritiska pod kojim su bili pregovarači i obitelji zatvorenika. “Disali smo duboko i držali palčeve do prije samo nekoliko sati”, rekao je.

Pregovarački proces o zamjeni trajao još od g. 2018.

Proces koji je doveo do oslobađanja počeo je još g. 2018., kada je Whealan uhićen, a Donald Trump bio predsjednik SAD-a.Ne samo da Whealan nije oslobođen, nego je Gerškovič uhićen dok je izvješćivao u Jekaterinburgu u ožujku 2023. Odjednom su se “ti pokušaji očito zakomplicirali”, rekao je Sullivan.

U procesu koji kritičari opisuju kao uzimanje talaca pod pokroviteljstvom države, najveći uvjet Moskve bio je oslobađanje Vadima Krasikova, Rusa zatvorenog u Njemačkoj zbog ubojstva bivšeg zapovjednika čečenskih pobunjenika u Berlinu 2019. Njemačka nije bila voljna izručiti ubojicu koji je nosio tako drsko ubojstvo na njezinu tlu.

Kako bi se uvjerilo Berlin, rekao je Sullivan, bio je “potreban opsežan diplomatski angažman s našim njemačkim kolegama, počevši od vrha, s predsjednikom”. Zatim, u veljači ove godine, napeta diplomatska igra dobila je još jedan crni obrat kada je kritičar Kremlja Aleksej Navalni – za kojeg je Sullivan u četvrtak otkrio da je također na američkom popisu zatvorenika čije se oslobađanje traži u sklopu zamjene – umro u ruskom zatvoru.

“ Cijeli tim osjećao se kao da smo izgubili vjetar u leđa“, dodao je visoki američki dužnosnik. Slučajno su se Gerškovičevi majka i otac susreli sa Sullivanom u Bijeloj kući istog dana. „Put će biti malo više trnovit”, rekao im je tada Saliven.

Do pomaka je došlo tijekom razgovora u Ovalnom uredu između njemačkog kancelara Olafa Scholza i Bidena u travnju. “ Kancelar Scholz odgovorio je predsjedniku rekavši: ‘Učinit ću to za vas’“, dodao je američki dužnosnik. Biden je u četvrtak zahvalio Scholzu, pohvalivši “hrabre” odluke saveznika. A nakon što je dogovor obavljen, uslijedila je pažljiva koreografija. Rusija je ubrzala suđenje Gerškoviču, koje je završilo kaznom od 16 godina zatvora, no iza kulisa su postojale naznake da se Rusija pripravlja za razmjenu. Naposljetku, ceremonija u Bijeloj kući u četvrtak bila je kruna toga diplomatskog i vrlo osobnog putovanja.

Napominjući da je Kurmaševa kći Miriam Butorin toga dana imala 13. rođendan, Biden je zamolio okupljene članove obitelji i novinare da djevojci, koja je možda imala najsretniji rođendan u životu, otpjevaju pjesmu “Sretan rođendan”.

 

Glas Amerike(VoA)/Hrvatsko nebo