Featured Video Play Icon

Desetci uhićeni u nasilnim prosvjedima po britanskim gradovima nakon ubojstva troje djece nožem u Southportu

Vrijeme:4 min, 4 sec

 

Policija i prosvjednici sukobili su se u nekoliko britanskih gradova u najnovijem krugu nemira koje je potaknula krajnja desnica, nakon napada nožem u sjeverozapadnoj Engleskoj ovog tjedna. Desetci ljudi uhićeni su u subotu dok su se prizori nasilnih gužvi i zapaljenih izloga proširili društvenim mrežama, izvijestio je rano jutros CNN.

Od ubadanja nožem u Southportu, u kojem je umrlo troje djece tijekom sata yoge na temu Taylor Swift, napetosti rastu diljem britanskih gradova. Aktivisti krajnje desnice optuženi su za korištenje platformi društvenih medija za širenje dezinformacija, ponajviše lažnih tvrdnji da je napadač iz Southporta bio imigrant koji je u Ujedinjeno Kraljevstvo stigao ilegalno.

Policija Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je da je 17-godišnji napadač, Axel Muganwa Rudakubana, rođen u velškoj prijestolnici Cardiffu, poduzevši neobičan korak odajući mu ime iako je bio mlađi od 18 godina.

Britanski premijer Keir Starmer sastao se u subotu s višim ministrima svoje vlade kako bi razgovarali o nemirima, rekao je glasnogovornik Downing Streeta, dodajući da je “premijer rekao da policija ima našu punu potporu da poduzme mjere protiv ekstremista na našim ulicama koji su napadajući policajce, ometajući lokalne tvrtke i pokušavajući sijati mržnju zastrašivanjem zajednica.”

“Pravo na slobodu izražavanja i nasilni nered koji smo vidjeli dvije su vrlo različite stvari”, rekao je Starmer, po izjavi svoga glasnogovornika. Ministrica unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Yvette Cooper također je osudila nasilne činove prosvjednika, upozorivši da “razbojništvu” nema mjesta u zemlji.

Prosvjedi u Manchesteru, Liverpoolu i drugim gradovima; u Belfastu se ujedinili britanski unionisti i irski nacionalisti

U subotu su videosnimke objavljene na društvenim mrežama pokazivale mnoštvo prosvjednika protiv imigranata okupljenih uz liverpoolsku obalu, uzvikujući slogane poput “Zaustavite brodove” – ​​referenca na gumene čamce kojima se tražitelji azila koriste za prelazak La Manchea do britanskog kopna. Gradska policija u međuvremenu je priopćila da je više policajaca ozlijeđeno u “ozbiljnu neredu”.

U trećem najvećem gradu Ujedinjenog Kraljevstva, Manchesteru, mnoštvo prosvjednika marširalo je u subotu središtem grada noseći plakate sa sloganima poput “Spasite našu djecu”. Susreo ih je i protuprosvjed boraca protiv rasizma, koji su nosili natpise s sloganima “Ne fašizmu i ne rasizmu”.

Interventna policija raspoređena je u glavnom gradu Sjeverne Irske Belfastu nakon što su prosvjednici ispalili projektile i vatromet u blizini gradske vijećnice. Došlo je do napetih razgovora između krajnje desnih prosvjednika i prosvjednika uključenih u propalestinski protuprosvjed. Jedna je žena iz protuprosvjeda ozlijeđena nakon što je kraj nje eksplodirao vatromet, izvijestila je irska nacionalna televizija RTÉ.

Protuimigrantski prosvjed u Belfastu uspio je ujediniti prosvjednike dviju tradicionalno najpodijeljenijih skupina u regiji, unioniste i nacionaliste. Protuimigrantski prosvjednici iz obiju zajednica okupili su se u znatnu broju u subotu, mašući engleskim i irskim nacionalnim zastavama i protuimigrantskim plakatima.

Zastoji su prijavljeni u nekoliko drugih gradova, koji slijede slične incidente ovog tjedna. Dobrotvorna organizacija za borbu protiv rasizma Hope Not Hate procjenjuje da se u subotu i nedjelju održalo čak 35 prosvjeda pod “širokom antimultikulturalnom, antimuslimanskom i antivladinom agendom”.

Govoreći u programu BBC Radija 4 u petak, predsjednik Nacionalnog vijeća šefova policije Gavin Stephens rekao je da su se policijski šefovi složili “pojačati izdvajanje resursa” tijekom vikenda. Britansko državno odvjetništvo rasporedilo je 70 dodatnih odvjetnika ovog vikenda da podupru policiju izvan radnog vremena sa savjetima o naplati kako bi pomogli u održavanju javne sigurnosti; objavilo je državno odvjetništvo u objavi na X u subotu.

Po odgovarajućim policijskim odjelima svakog grada i okruga, bilo je u subutu najmanje 20 uhićenja u Hullu, najmanje 11 uhićenja u Liverpoolu, najmanje 12 uhićenja u Sunderlandu, dva uhićenja u Belfastu u Sjevernoj Irskoj i više uhićenja u Bristolu.

Strah od rasnog i vjerskog sukobljavanja

Scene od subote bile su samo posljednji val kontinuiranog nasilja. Prethodno ovog tjedna Muslimansko vijeće Britanije pozvalo je džamije da budu oprezne i pojačaju sigurnosne mjere nakon “duboko uznemirujućih scena rulje koja cilja na džamije u Southportu i Hartlepoolu”.

Deset osoba je uhićeno, a četiri policajca ozlijeđena su tijekom prethodnog kruga nasilnih prosvjeda u petak u Sunderlandu, na sjeveroistoku Engleske. Pritvoreni se suočavaju s nizom kaznenih djela, uključujući nasilne nerede i provale.

Stotine izgrednika kamenovali su policiju, uzvikivali protuislamske slogane i ciljali lokalnu džamiju, izvijestila je PA Media, u scenama koje je policija nazvala “posve neprihvatljivima”.

Southport – poprište ubadanja – također je vidio nered. Ranije ovog tjedna, policija je rekla da vjeruje da je masa u Southportu izašla na ulice zbog nepotvrđenih izvještaja koji špekuliraju o identitetu osumnjičenika.

17-godišnji osumnjičenik pojavio se u četvrtak na Prekršajnom sudu u Liverpoolu, a imenovan je nakon što je sudac ukinuo ograničenja prijavljivanja koja se inače odnose na maloljetnike. Optužen je za tri točke ubojstva i 10 točaka za pokušaj ubojstva, kao i za posjedovanje predmeta s oštricama.

Premijer Starmer obećao je da će se uhvatiti u koštac s porastom krajnje desničarskog nasilja, održavši sastanak sa šefovima policije u četvrtak kako bi izradio nacionalni plan akcije. Nije ništa rekao na račun imigrantskog nasilja i terorizma odnosno prijetnji terorizmom niti je pokazao razumijevanje za razloge protuimigrantskih prosvjednika.

 

CNN/Hrvatsko nebo