Featured Video Play Icon

Hezbollah odnosno “Islamski otpor” lansirao 50 “kaćuša” na naselje na sjeveru Izraela – to još nije najavljena velika osveta

Vrijeme:2 min, 7 sec

 

Hezbollah je noćas uzvratio ispaljivanjem 50 projektila tipa “kaćuša” nakon što je jučer u izraelskom napadu iz zraka na vozilo na okupiranoj Zapadnoj obali ubijen zapovjednik u palestinskoj oružanoj skupini Hamas, pri čemu su po palenstinskoj novinskoj agenciji WAFA poginula još četiri muškarca odsnosno borca Hamasa. Aktivirao se izraelski obrambeni sustav “Željezna kupola”, koji je veliku većinu “kaćuša” uništio, dok su neke prošle, pale i izazvale požare na poljima.

“U znak potpore našem postojanom palestinskom narodu u Pojasu Gaze i u znak potpore njihovu hrabrom i časnom otporu, te kao odgovor na napade izraelskog neprijatelja na postojana južna sela i sigurne domove, posebno na napade koji su ciljali sela Kafr Kila i Deir Siryan te ozlijedili civile, Islamski otpor uključio je novo naselje Beit Hillel u svoj raspored paljbe i prvi put bombardirao ga s desetcima raketa tipa Kaćuša”, stoji u izjavi Hezbolaha.

To još nije najavljena osveta za izraelsko ubojstvo visokog zapovjednika Hezbollaha Shukra u južnom predgrađu Beiruta, dodao je u izjavio Hezbolah.

Napetosti diljem Bliskog istoka porasle su ovaj tjedan nakon atentata na čelnika Hamasa Ismaila Haneyu u Teheranu u srijedu, dan nakon što je u izraelskom napadu na Beirut ubijen ključni vojni zapovjednik Hezbolaha Fuad Šukr. SAD, V. Britanija, Francuska i druge države pozivaju svoje državljane da što prije napuste Libanon, dok to još uopće ikako mogu učiniti.

Iran je najavio velik osvetnički napad na Izrael, a o načinu i trenutku napada dogovara se ili se već dogovorio sa svojim  satelitskim paravojnim organizacijama u Libanonu, Gazi, Iraku i Jemenu. Jordan i Kuvajt izjavili su da nikomu ne će dopustiti prelijetanje raketa preko njihova teritorija. Sirija, iranska predvodnica, nije se o tomu oglasila, što znači da je ona spremna propuštati rakete u smjeru Izraela preko svog teritorija.

SAD je pozvao Iran da odustane od osvetničkog napada zbog ubojstva Haneya, za koje Izrael nije preuzeo odgovornost, a nije se znalo ni čime je izazvana eksplozija u njegovoj rezidenciji od koje je poginuo. Najnovija vijet iz Teherana glasi kako je zaključeno da je usmrćen raketom kratkom dometa, iako je vjerojatnije da je eksploziv u toj rezidenciji bio postavljen već prije dva mjeseca, a aktiviran dok je Haney boravio u svojoj privremenoj rezidenciji, koja je inače pod iznimno strogim mjerama osiguranja. Zbog mogućeg sigurnosnog propusta odnosno zbog toga što se vjerojatno izraelska obavještajna služba inafiltrirala u redove Iranske revolucionarne garde u Teheranu je, kako tvrde insajderi, pokrenuta opsežna istraga, uhićeno je i ispitano već najmanje 20 ljudi, a prov jeravaju se snimke sigurnosnih kamera po gradu unatrag više tjedana i mjeseci.

 

agencije, Hrvatsko nebo