Državljanima BiH se ne preporučuje put u Libanon zbog straha od sveopće eskalacije

Vrijeme:51 sec

 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine upozorilo je svoje državljane da izbjegavaju putovanje u Libanon zbog pogoršane sigurnosne situacije. Također, preporučuju da se državljani BiH koji se već nalaze u Libanonu obrate Veleposlnstvu BiH u Amanu, Jordan, u slučaju potrebe za izlaskom iz zemlje.

Prethodno su veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije izdala upozorenja svojim državljanima da napuste Libanon zbog straha od sveopće eskalacije sukoba. Očekuje se pogoršanje situacije nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Hanijea.

Američko veleposlanstvo savjetuje svoje državljane da rezerviraju bilo koju dostupnu kartu, čak i ako let ne poleti odmah ili ne slijedi preferiranu rutu. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy naglasio je da je situacija napeta te da bi se mogla brzo pogoršati, pozivajući britanske državljane da odmah napuste Libanon.

Iranska revolucionarna garda najavila je tešku osvetu za ubojstvo Hanijea, poručivši da će Izrael biti oštro kažnjen u odgovarajuće vrijeme, mjesto i način, što ukazuje na pripreme Irana i njegovih povezanih skupina za odgovor na ubojstvo vođe Hamasa.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo