Islamist koji se borio u BiH priznaje krivnju za napad 11. rujna u SAD-u

Vrijeme:4 min, 20 sec

 

Khalid Sheikh Mohammad nakon dvadeset godina u pritvoru odlučio se nagoditi

Trojica muškaraca optužena za planiranje najsmrtonosnijih terorističkih napada na teritoriju SAD-a 11. rujna 2001. godine postigla su dogovor s američkim vlastima.

U pitanju su Khalid Sheikh Mohammed, Walid Muhammad Salih Mubarak Bin Attash i Mustafa Ahmed Adam al-Hawsawi koji su godinama bili zatočeni u bazi američke mornarice Guantanamo Bay na Kubi. Prema detaljima priznanja, on će se s drugima izjasniti krivima u zamjenu za to da tužiteljstvo pristane ne tražiti smrtnu kaznu. Gotovo 3000 osoba u New Yorku, Virginiji i Pennsylvaniji ubijeno je u napadima Al-Kaide koji su izazvali “rat protiv terorizma” i invazije na Afganistan i Irak.

Mreža terora i TWRA

Uvjeti sporazuma o priznanju krivnje još nisu objavljeni. Prvi od njih, koji se s Osamom bin Ladenom smatra mozgom operacije napada na tornjeve, je Pakistanac koji je u više navrata dolazio u Bosnu i Hercegovinu kako bi se borio kao mudžahedin. Njegov boravak u BiH zabilježile su domaće službe, ali i američke kao rezultat dugotrajnih ispitivanja te obavještajnih podataka o njegovu kretanju.

Navodi se to u dvama dokumentima koji su dostupni javnosti, jedan je postao dostupan nakon premetačine navodne humanitarne organizacije u Sarajevu koja je kao paravan bila dio globalne mreže potpore Al-Kaidi, ali i zabilješkama domaće obavještajne agencije. Naime, Khalid Sheik Muhammed pod krinkom djelatnika humanitarne organizacije Benovelence International Foundation (BIF) 25. rujna 1995. godine privremeno je boravio u sarajevskom naselju Bjelave na kućnom broju 11.

U pitanju su dokumenti bivše Službe državne sigurnosti koja je 19. studenoga 1995. napravila zabilješku naslova “Državljani, organizacije i institucije iz afroazijskih zemalja koji borave i djeluju na našem području – Presjek spoznaja i prijedlog mjera”. Upravo je glavni arhitekt Al-Kaidinih napada na SAD boravio u BiH. Rođen kao Pakistanac, završio je fakultet i postao inženjer u Kuvajtu, gdje se priključio terorističkoj mreži.

No, nije to bio njegov jedini dolazak u Bosnu i Hercegovinu, navodi se u izvješću posebnog američkog povjerenstva za 11. 9. koji je objavljen. – Bin Ladenova impresivna vojska tajno je pružala financijsku i drugu potporu terorističkim aktivnostima. Mreža je uključivala veliko poslovno poduzeće na Cipru; poslovnicu “usluga” u Zagrebu; ured međunarodne fondacije Benevolence u Sarajevu koja je podržavala “bosanske muslimane u njihovu sukobu sa Srbima i Hrvatima i nevladinu organizaciju u Bakuu u Azerbajdžanu, koju je također angažirao Egipatski islamski džihad kao izvor i kanal za financije te kao centar za potporu muslimanskim pobunjenicima u Čečeniji” – navodi se u izvješću.

U izvješću o napadima na tornjeve dodaje se kako je Bin Laden iskoristio već uspostavljeni Third World Relief Agency (TWRA) sa sjedištem u Beču, čije su podružnice bile Zagreb i Budimpešta. Preko ove organizacije financirale su se Armija BiH i bošnjačka strana, dok je značajan dio novca usmjeravan za mrežu Al-Kaide. To je bio sastavni dio plana koji je skovao Bin Laden da postane šef međunarodne konfederacije džihada. “… Bin Laden je održavao veze i u bosanskom sukobu. Polagali su se temelji za istinsku globalnu terorističku mrežu”, ističu američki obavještajci i stručnjaci koji su pisali izvješće o napadima 11. rujna. Dalje se dodaje kako je Bin Laden cijelo vrijeme ciljao napasti SAD za razliku od drugih članova pokreta koji su branili “svoju braću” u ratovima “poput onih u Egiptu, Alžiru, Bosni ili Čečeniji”.

Iako je cijelo vrijeme bio svjestan prijetnji Al-Kaide, djelomično se pozornost SAD-a preusmjeravala na određena područja poput vojnih operacija za zaustavljanje rata u BiH i na Kosovu, navodi se u izvješću. Za Khalida Sheikha Mohammeda konkretno se u tome američkom izvješću navodi kako je “1992. godine proveo neko vrijeme boreći se na strani mudžahedina u Bosni i podupirući te napore financijskim donacijama”.

Otmičari s iskustvom “Bosne”

Nakon što se nakratko vratio u Pakistan, preselio je svoju obitelj u Katar na prijedlog bivšeg ministra za islamska pitanja Katara, šeika Abdallaha bin Khalida bin Hamada al Thanija. Mohammed je preuzeo poziciju projektnog inženjera u Kataru u katarskom Ministarstvu električne energije i vode. Iako je bio uključen u opsežna međunarodna putovanja tijekom svog mandata u ministarstvu – većim dijelom u promicanju terorističkih aktivnosti – on je zadržao svoj položaj ondje do početka 1996. kada je pobjegao u Pakistan kako bi izbjegao uhićenje od američkih vlasti – objašnjava se.

On je tijekom ispitivanja u Guantanamo Bayu priznao da je bio u Bosni i Hercegovini između 1993. i 1996. godine, gdje se vraćao drugi put. Prema američkim obavještajcima, Khalida Sheika Mohammeda povezuje se s jednim terorističkim bombaškim napadom u Zagrebu, na kolodvoru. Prema detaljima njegova ispitivanja 12. srpnja 2003., njegova prisutnost u Bosni i Hercegovini poklopila se s policijskim nalazima i bombaškim napadom na kolodvor u Zagrebu, gdje je mjerač vremena bombe (modificirani sat Casio) podsjećao na one koje su proizveli on i suradnik imena Yousef na Filipinima u zračnoj luci u Manili.

Izvjesni Khalid bin Muhammad bin Abdalah al Mihdar i Nawah Hazmi, koji su saudijski državljani rođeni u Meki, spominju se kao osobe koje su bile u inicijalnoj skupini odabranika koji su već bili iskusni mudžahedini. Oni su zajedno putovali na Balkan, gdje su se borili u redovima “bosanskih snaga”. Nekoliko su puta posjetili Afganistan, a 11. rujna 2001. su pak bili “raspoređeni u zrakoplove kao otmičari koji su se zabili u tornjeve”.

Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo