Knežević: Ulazak Srba u Vladu Crne Gore važan za buduće procese

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević ocijenio je jučer da je ulazak Srba u Vladu Milojka Spajića višestruko važan zbog budućih procesa koji bi Crnoj Gori trebali donijeti unutarnju stabilnost, dodajući da više ne očekuje narativ po kojemu Srbi ne mogu biti dio izvršne vlasti, izvijestila je beogradska Politika, pozivajući se na Tanjug.

“Dugo se u institucionalnim i izvaninstitucionalnim krugovima širio narativ da Srbi koji su na referendumu g. 2006. glasovali za zajedničku državu, koji ne priznaju tzv. Kosovo, koji se zalažu za najbolje odnose sa bratskom Srbijom, za uravnoteženu vanjsku politiku, ne mogu biti dio izvršne vlasti, ma koliko glasova osvojili na izborima; našim ulaskom u Vladu taj je koncept srušen i uvjeren sam da on više nikada ne će biti dominantan u Crnoj Gori”, rekao je Knežević.

Hrvatskim vlastima trebalo gotovo jedan mjesec da njega, Mandića i Bečića proglase nepoželjnima

Govoreći o tome što je Zagreb njega, čelnika Nove srpske demokracije i predsjednika Skupštine Crne Gore Andriju Mandića i čelnika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića proglasio nepoželjnima, Knežević je rekao da je hrvatskim vlastima trebalo gotovo jedan mjesec nakon što su donošenje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu donijeti tu odluku i donijeli su je dan nakon što su Srbi ušli u vladu.

“Svima je jasno da zabrana ne bi bilo da nismo ušli u vladu, kako su to priželjkivale hrvatske vlasti, i kao što su otklonile svaku mogućnost da politički predstavnici Srba iz Hrvatske budu u vladi”, kazao je Knežević.

Na pitanje što ga je presudilo da glasa za ulazak Bošnjačke stranke u Vladu nakon što se zakleo da neće glasati za to, Knežević je rekao da mu je predsjednik te stranke Evrin Ibrahimović “čvrsto dao riječ” da će stranka bi raskinuo koaliciju sa DPS-om u Bijelom Polju, nakon usvajanja budžeta u toj općini. “U protivnom će premijer Spajić i postojeća parlamentarna većina pokrenuti inicijativu za smjenu ministara iz Bošnjačke stranke. To mi je bilo dovoljno da glasam za ulazak BS-a, jer smatram da sam im dao kršćansku priliku da se raskrste s Milove stranke (DPS Mila Đukanovića), a da pritom nisam iznevjerio nijedno svoje uvjerenje, niti sam prekršio svoju zakletvu”, rekao je on.

Oslobođen krivnje za državni udar

Govoreći o tome što je oslobođen krivnje za organiziranje državnog udara, rekao je da će pričekati reakciju tužiteljstva i onda odlučiti hoće li tražiti odštetu.

“Čekat ću reakciju državnogodvjetništva kada dobije pisano očitovanje presude, jer o tome ovisi hoće li nakon osam godina ovaj montirani proces biti okončan. U svakom slučaju, ne postoji taj novac koji može obeštetiti nas i naše obitelji za kalvariju”, rekao je Knežević.

Na pitanje vjeruje li da se pripravlja atentat na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Knežević ističe da treba provjeriti sve navode koji su se pojavili u medijima, kako bi se otklonila svaka sumnja i opasnost – ne samo za Đukanovića, nego i za njega.

Naslovnica: Andrija Mandić, čelnika glavne srpske stranke u Crnoj Gori i potpredsjednik Narodne skupštine, i Milojko Spajić, predsjednik vlade.

Povezano:

IZ STRANIH MEDIJA/Crna Gora, kao i početkom devedesetih, “dragovoljni talac” politike srbijanskog režima!

 

Politika/Hrvatsko nebo