Registracija za birače izvan BiH je besplatna, rok za prijavu istječe 23. srpnja u ponoć

Vrijeme:2 min, 35 sec

 

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ako se žele prijaviti da glasuju iz inozemstva, potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasovanje izvan BiH na službenoj internetskoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva do 23. srpnja 2024. godine do 24 sata

U sklopu utvrđenog plana aktivnosti na pripremi ovogodišnjih lokalnih izbora koji bi trebali biti održani 6. listopada vrši se i proces prijave za glasovanje iz inozemstva, no, prema svemu sudeći, ovu aktivnost nedavno je obilježila dezinformacija još uvijek nepoznatog izvora, a prema kojoj bi se prijava trebala plaćati.

Središnje izborno povjerenstvo BiH demantiralo je dezinformacije koje su se pojavile u javnosti da se registracija birača izvan Bosne i Hercegovine plaća te je jasno poručilo kako je registracija besplatna.

O ovoj dezinformaciji doznalo se nakon što su državljani BiH iz Austrije, Njemačke i Švicarske kontaktirali Središnje izborno BiH navodeći da u tim državama kruži informacija da će se troškovi registracije za glasovanje izvan BiH dodatno naplatiti 30 eura i da će račun primiti na kućnu adresu nakon što im prijava za glasovanje izvan BiH bude obrađena.

SIP je jučer naglasio kako nema saznanja tko je plasirao navedenu dezinformaciju te je pozvao sve državljane BiH u inozemstvu da se za sve nejasnoće u vezi s podnošenjem prijava za glasovanje izvan BiH obrate Središnjem izbornom povjerenstvu BiH na e-mail: info@izbori.ba ili na brojeve telefona +38733251331 ili +38733251332.

Državljani BiH koji su u inozemstvu, ako se žele prijaviti da glasuju iz inozemstva, potrebno je da podnesu svoju prijavu za glasovanje izvan BiH na službenoj internetskoj stranici Središnjeg izbornog povjerenstva do 23. srpnja 2024. godine do 24 sata. Državljani BiH koji su se prijavili da glasuju izvan BiH na prošlim općim izborima putem portala e-Izbori potrebno je da potvrde svoju prijavu, dopune eventualne izmjene ako ih je bilo i dostave potrebnu dokumentaciju.

Kako bi birač podnio prijavu, potrebno je da do krajnjeg roka za podnošenje prijava za glasovanje izvan Bosne i Hercegovine: otvori korisnički nalog, prijavi se na portal e-Izbori, unese podatke za prijavu za glasovanje izvan BiH, priloži identifikacijske dokumente te na kraju šalje prijavu. Izbori će se, kao što je najavljeno, održati u nedjelju, 6. listopada, a raspisani su, kao što je poznato, za 58 općinskih vijeća u Federaciji Bosne i Hercegovine, 53 skupštine općina u Republici Srpskoj, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u FBiH, 10 skupština gradova u RS-u, 31 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Distrikta Brčko BiH. Zajamčena mjesta za pripadnike nacionalnih manjina predviđena su u 21 općini za 23 kandidata. Na ovim lokalnim izborima bit će izabrano 3200 vijećnika i 142 gradonačelnika/načelnika.

Izbori će biti provedeni na temelju važećeg Izbornog zakona, ali i izmjena koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje na određenim biračkim mjestima pretpostavljaju uvođenje novih tehnoloških rješenja, poput nadzornih kamera, kao i biometrijske provjere identiteta birača te brojenje glasova skeniranjem listića. Od ostalih izmjena koje su nametnute su i one koje govore kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH jedino ovlašteno za imenovanje predsjednika lokalnih biračkih odbora koji ne smiju biti članovi političkih stranaka.

Autor:Dario Pušić
večernji.ba / Hrvatsko nebo