PHB Priopćaj br. 43.: Povodom raspada još jedne hrvatske „treće opcije“

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Priopćaj br. 43

U Zagrebu, 24. srpnja 2021.

 

Povodom raspada još jedne hrvatske „treće opcije“

Svjedočimo javnom raspadu još jedne hrvatske „treće opcije“, ili „trećeg puta“, ili alternative onomu što na vlasti imamo dosad. Ovaj put raspada se jedina donekle ozbiljna alternativa pretežno ljevičarskom „duopolu“, sada na žalost i „triopolu“. Njezina ostavština dijeli se na neproglašenoj javnoj dražbi. 

Pred velikim brojem „običnih“ Hrvata koji su se još jednom ponadali i koji se nipošto ne mire s time kako se Hrvatskom vlada i upravlja u posljednjih dvadesetak godina ponovno se zatvaraju vrata nade. Urušava se vjera da bi se ikada i ikako moglo stvoriti nešto što toliki žele, a što bi u sebi bilo ozbiljno, čvrsto, održivo, definirano, nepokolebljivo i složno. I što bi bilo stvarnom prijetnjom samovolji establišmenta.

Stoga osjećamo potrebu još jednom staviti pred oči javnosti Proglas hrvatskomu narodu od 18. srpnja 2018.

 

Poticajna skupina za osnivanje „Pokreta za hrvatsku budućnost“ (PHB): PROGLAS HRVATSKOMU NARODU

 

U njemu su bile postavljene solidne načelne, programske i metodološke osnove za stvaranje nove političke opcije. S time u svezi moramo reći troje:

1) Proglas je otad bio ignoriran, a ignoriran je i danas od brojnih javnih aktera domoljubne, nacionalističke, desne, demokršćanske i starčevićanske orijentacije. 

2) U međuvremenu je, doduše, nastao jedan „pokret“, pretenciozno nazvan „domovinski“, no ni on nije s inicijatorima Proglasa, a ni s mnogim  drugima, želio razgovarati ni imati posla. Na izborima nije ostvario postavljene ciljeve, i time je pronevjerio ideju širokoga hrvatskog okupljanja. Sada se pokazuje da ne može jamčiti ni svoju vlastitu, a kamoli bolju hrvatsku budućnost.

3) Ne sumnjamo da će „duboka država“ nastaviti dijeliti „kisele bombone“. Osnivat će i nove „stranke“, „pokrete“, „koalicije“, „blokove“… ili ih kontrolirati. Takvih smo se projekata nagledali u proteklih 20 godina – a nijedan nije pridonio realnoj promjeni stanja nabolje. Alternativa HDZ-u u nacionalno-desno-demokršćansko-suverenističkom dijelu spektra nije stvorena. Niti je izgledno da hoće biti. Sve dotle dokle se ne nađe i ne okupi dovoljno ozbiljnih, probranih, čestitih i kompetentnih značajeva koji će ju graditi onako kako treba. Koji će ju graditi nesebično, čestito, demokratski, komunitarno i znalački od samih temelja, od početka s točno definiranim ciljevima. Ti temelji i ti ciljevi definirani su i deklarirani u Proglasu PHB-a. Ništa što je u njemu izneseno nije u ove tri godine ni opovrgnuto ni postalo zastarjelo. Na  žalost, nije ni realizirano. „Zaslugom“ mnogih.

 

Poticajna skupina Pokreta za hrvatsku budućnost

U Zagrebu, 24. srpnja 2021.

PHB, Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)