Vlada, La Liga i Real osudili rasističko vrijeđanje igrača Barcelone

Vrijeme:1 min, 35 sec

 

Španjolska vlada, LaLiga i Real Madrid oštro su reagirali u nedjelju nakon što su igračima Barcelone bili upućeni rasističke uvrede tijekom subotnjeg El Clasica na Santiago Bernabeu.

Španjolski mediji izvijestili su da je 17-godišnji napadač Barcelone Lamine Yamal, koji je porijeklom iz Ekvatorijalne Gvineje i Maroka, bio meta ksenofobnog i rasističkog zlostavljanja. Barcelona je pobijedila najvećeg rivala Real s 4-0, a među strijelcima je bio i Yamal.

Španjolsko Vrhovno sportsko vijeće (CSD) objavilo je izjavu kojom osuđuje rasističke incidente tijekom El Clasica i sastat će se u ponedjeljak kako bi raspravili slučaj.Državna komisija protiv nasilja, rasizma, ksenofobije i netolerancije u sportu, koja je zadužena za proučavanje slučaja, uključuje CSD, španjolsku policiju, Civilnu gardu, Španjolski nogometni savez (RFEF), LaLigu i Državno odvjetništvo.

– LaLiga će odmah prijaviti rasističke uvrede i geste koje su primili igrači Barcelone Odjelu za zločine iz mržnje Informativne brigade nacionalne policije, kao i obavijestiti tužitelja koordinatora Jedinice za zločine iz mržnje i diskriminaciju Ureda glavnog državnog odvjetnika, dodala je LaLiga u izjavi.

Real Madrid je rekao da je otvorio istragu kako bi identificirao počinitelje kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere.

– Real Madrid oštro osuđuje svaku vrstu ponašanja koje uključuje rasizam, ksenofobiju ili nasilje u nogometu i sportu, te duboko žali zbog uvreda koje je nekolicina navijača sinoć izrekla u jednom od uglova stadiona, stoji u priopćenju kluba.

Španjolska ministrica za migracije i inkluziju Elma Saiz također je osudila incident.

– Nećemo dopustiti da se agresije koje ne toleriramo u drugim prostorima normaliziraju u sportu, rekla je u nedjeljnom priopćenju.

RFEF i LaLiga poduzeli su korake kako bi se uhvatili u koštac s povećanjem rasističkog zlostavljanja mjerama uključujući djelomično zatvaranje stadiona.Četiri osobe uhićene su i ispitane u četvrtak u Španjolskoj zbog sumnje da su provodile internetsku kampanju mržnje kojom su poticale navijače da rasno vrijeđaju brazilskog napadača Real Madrida Viniciusa uoči utakmice protiv Atletico Madrida prošlog mjeseca.

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori