Featured Video Play Icon

Izrael noćas u trima valovima izveo “precizne” napade na vojne ciljeve u Iranu, ograničenih razmjera

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

Izraelska vojska izvela je noćas u trima valovima napade na vojne ciljeve u Iranu, ali ograničenih razmjera, ne gađajući nuklearna i energetska postrojenja. Bio je to odgovor na napade Teherana početkom listopada. Bliski istok bio je na rubu iščekivanja izraelske osvete za baražnu paljbu s oko 200 balističkih projektila ispaljenih 1. listopada iz Irana. Bio je to drugi izravni napad Irana na Izrael u posljednjih šest mjeseci, izvijestili su Glas Amerike (VoA) i agencije. Američki državni tajnik Blinken poručio je Iranu da bi sada račun ‘milo za drago’ između Irana i Izraela trebao biti poravnan, dakle da je riječ o razmjernoj osveti, te da ne pokreće novi uzvratni napad. 

Razmjeri napada ni njihova uspješnost nisu za sada poznati. Iranska državna televizija izvijestila je da se oko glavnog grada Teherana čulo nekoliko snažnih eksplozija. Poluslužbeni iranski mediji javljaju da su se eksplozije čule i u obližnjem gradu Karaju.

“Kao odgovor na višemjesečne kontinuirane napade iranskog režima na državu Izrael – upravo sada Izraelske obrambene snage (IFD) izvode precizne napade na vojne ciljeve u Iranu “, stajalo je u priopćenju IDF-a. Nije bilo spomena o mogućim napadima na nuklearna i naftna postrojenja u Iranu.

Izrael kaže da ima pravo i dužnost odgovoriti na napade Teherana i njegovih opunomoćenika, koji uključuju raketne napade s iranskog tla. “Naše obrambene i ofenzivne sposobnosti posvema su mobilizirane”, dodaje se.

VOA je pitao Vijeće za nacionalnu sigurnost je li predsjednik Joe Biden bio obaviješten o eksplozijama u Iranu. Glasnogovornik Sean Savet nije izravno odgovorio, ali je rekao da su napadi u tijeku. “Razumijemo da Izrael izvodi ciljane napade na vojne ciljeve u Iranu kao vježbu samoobrane i kao odgovor na iranski napad balističkim raketama na Izrael 1. listopada “, reklo je Vijeće. Američki obrambeni dužnosnik rekao je za Glas Amerike da smo “bili obaviješteni” o napadima, “ali nismo bili uključeni”.

Sve dodatne američke snage koje je Pentagon rasporedio na Bliski istok još prije, tijekom listopada, stigle su u regiju uoči izraelskih napada na Iran, rekao je Glasu Amerike još jedan dužnosnik američke obrane.

Novinska agencija Tasnim izvijestila je da se “do sada nisu čuli zvukovi raketa ili aviona na nebu Teherana”. Državna televizija citirala je neimenovane iranske obavještajne dužnosnike koji su rekli da bi podrijetlo glasnih eksplozija “moglo biti od aktiviranja iranskog sustava protuzračne obrane”.

Iranske vlasti opetovano su upozorile Izrael da ne pokreće napad, rekavši da će svaka akcija biti dočekana jačom odmazdom. No Washington pokušava spriječiti daljnje širenje sukoba. Američki državni tajnik Anthony Blinken rekao je u srijedu da izraelska osveta ne bi trebala dovesti do daljnje eskalacije.

 

Sirijska državna televizija izvijestila je da su se eksplozije čule i u selima i središnjem području Damaska. Izraelski ministar obrane rekao je ovaj tjedan da će neprijatelji “platiti visoku cijenu” za pokušaj nanošenja štete Izraelu.

Jedan mjesec nakon pokretanje izraelske kombinirane operacije protiv Hezbolaha, terorističke paramilitarne organizacije koju podržava Iran, američki državni tajnik Anthony Blinken upozorio je u Dohi da “to ne može dovesti, ne bi trebalo dovesti do dugotrajne kampanje”. Blinken je također rekao kako se nada da Iran čuje poruku po kojoj će daljnji napadi na Izrael ugroziti njegove interese.

 

Glas Amerike (VoA)/Hrvatsko nebo

Odgovori