WSJ: Razotkrili smo tajne razgovore Muska i Putina. Razgovarali su o Ukrajini

Vrijeme:6 min, 42 sec

 

Elon Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, čelnik svemirske kompanije SpaceX i vlasnik X-a (bivšeg Twittera), u posljednje je dvije godine u redovitom kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prema Wall Street Journalu.

Razgovori, koje je potvrdilo nekoliko sadašnjih i bivših američkih, europskih i ruskih dužnosnika, dotiču se osobnih tema te poslovnih i geopolitičkih napetosti.

U jednom je trenutku Putin zamolio Muska da izbjegne aktiviranje svoje satelitske internetske usluge Starlink preko Tajvana kao uslugu kineskom čelniku Xi Jinpingu.

Musk ima pristup osjetljivim informacijama

Musk se ove godine pojavio kao jedan od najvećih podupiratelja predizborne kampanje republikanca i bivšeg predsjednika Donalda Trumpa te bi se čak mogao naći i u Trumpovoj administraciji ako Trump pobijedi Kamalu Harris na izborima 5. studenog. Dok su SAD i njegovi saveznici posljednjih godina izolirali Putina, Muskov dijalog mogao bi signalizirati ponovni angažman s ruskim čelnikom i osnažiti Trumpovu izraženu želju za sklapanjem dogovora oko važnih tema kao što je rat u Ukrajini.

U isto vrijeme, kontakti Muska i Putina izazivaju potencijalnu zabrinutost za nacionalnu sigurnost među ljudima u sadašnjoj administraciji Joea Bidena, s obzirom na Putinovu ulogu kao jednog od glavnih američkih protivnika.

Musk je uspostavio duboke poslovne veze s američkom vojskom i obavještajnim agencijama, što mu daje jedinstven uvid u neke od najosjetljivijih detalja američkih svemirskih programa. SpaceX, koji upravlja uslugom Starlink, dobio je klasificirani ugovor vrijedan 1.8 milijardi dolara 2021. i primarni je raketni lanser za Pentagon i NASA-u. Musk ima sigurnosnu dozvolu koja mu dopušta pristup određenim povjerljivim informacijama.

Izvori WSJ-a tvrde da se američka vlada suočava s dilemom jer je ovisna o tehnologijama Muskovih firmi. SpaceX u orbitu lansira vitalne satelite za nacionalnu sigurnost i tvrtka je na koju se NASA oslanja za prijevoz astronauta do Međunarodne svemirske postaje. No, zasad Musku nisu stigla nikakva upozorenja od strane vlade.

Kremlj potvrdio kontakte

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je jedina komunikacija koju je Kremlj imao s Muskom bila preko jednog telefonskog razgovora u kojem su on i Putin razgovarali o “svemiru, kao i sadašnjim i budućim tehnologijama”. Osim toga, rekao je da ni Putin ni dužnosnici Kremlja ne održavaju redovite razgovore s Muskom.

Glasnogovornica Trumpove kampanje nazvala je Muska “vođom koji se pojavljuje jednom u generaciji” i rekla da bi njihova “slomljena savezna birokracija sigurno mogla imati koristi od njegovih ideja i učinkovitosti”. “Što se tiče Putina”, nastavila je glasnogovornica, “samo je jedan kandidat u utrci pod kojim Putin nije izvršio invaziju na drugu zemlju, a to je predsjednik Trump. “Donald Trump je dugo govorio da će ponovo uspostaviti svoj mir snažnom vanjskom politikom kako bi odvratio agresiju Rusije i okončao rat u Ukrajini”, rekla je glasnogovornica Karoline Leavitt.

Musk je 2022., osim s Putinom, počeo komunicirati i s visokim ruskim dužnosnicima. Među onima s kojima je razgovarao je i prvi zamjenik šefa administracije ruskog predsjednika Sergej Kirijenko. On je jedan od najbližih Putinovih suradnika. On je zadužen i za nadzor ruskih okupiranih teritorija u Ukrajini koje je Moskva anektirala 2022, a to su Donbas, Luhansk, Herson i Zaporižja.

Utoliko je odnos na relaciji Trump-Musk-Putin zanimljiv zbog prisnih odnosa Trumpa i Putina za vrijeme predsjedničkog mandata Trumpa, kao i optužbi da se Rusija miješala u izbore 2016. kako bi pomogla uspjehu Trumpa protiv Hillary Clinton, što se na kraju i obistinilo.

Fascinacija Rusijom

Musk je dugo bio fasciniran Rusijom i njezinim svemirskim i raketnim programima. U biografiji Waltera Isaacsona o Musku stoji da je biznismen putovao u Moskvu 2002. kako bi pregovarao o kupnji raketa za svoj svemirski program u nastajanju, ali se onesvijestio zbog pretjerane konzumacije votke. Prodaja je na kraju propala.

Milijarderovi razgovori s Putinom i dužnosnicima Kremlja naglašavaju njegovu sve veću sklonost širenju utjecaja van biznisa i prema geopolitici. Susreo se nekoliko puta i razgovarao s Javierom Mileijem iz Argentine, kao i s bivšim brazilskim predsjednikom Jairom Bolsonarom, kojeg je branio u oštroj internetskoj raspravi. Obojicu se smatra “trumpističkim” političarima, sklonima kreiranju podjela, nacionalistički nastrojenima te sklonima negiranju utjecaja klimatskih promjena.

Odnos prema Ukrajini

Elon Musk ima i značajnu, ali kontroverznu ulogu oko stajališta koja se tiču rata u Ukrajini, osobito kroz svoj stav prema korištenju satelitskog sustava Starlink.

Musk je u ranim fazama rata brzo odgovorio na poziv ukrajinskih vlasti za pomoć u osiguravanju interneta. Kada je rat počeo, ruske snage brzo su prekinule ukrajinsku internetsku infrastrukturu, što je otežalo komunikaciju unutar zemlje i prema inozemstvu. U veljači 2022. Musk je poslao terminale Starlinka, satelitske internetske opreme koju SpaceX proizvodi i njome upravlja, čime je osigurao pristup internetu Ukrajincima.

Starlink je uvelike pomogao ukrajinskim vojnicima u komunikaciji i koordinaciji, osobito u područjima gdje su infrastruktura i mreže uništeni. Prvotna odluka Muska da osigura ovu tehnologiju naišla je na pohvale i označila ga kao saveznika Ukrajine u ratu. Kako je sukob napredovao, postalo je jasno da Starlink ima ključnu ulogu u ukrajinskoj vojnoj strategiji, uključujući napade dronovima i druge operacije. Musk je postao zabrinut zbog potencijalne eskalacije i mogućnosti da njegova tehnologija bude korištena za napade na ruski teritorij, što bi moglo izazvati širi međunarodni sukob.

Predložio rješenje za kraj rata

U jesen 2022. godine pojavili su se izvještaji da je SpaceX ograničio pristup mreži Starlink u pojedinim dijelovima Ukrajine, blizu ruskih granica i Krima. Musk je naveo da Starlink nije predviđen za vojne napade te da ne želi da njegova tehnologija doprinese ozbiljnijoj eskalaciji. Ukrajinske snage i vlada su ga kritizirale, smatrajući da ograničavanje pristupa satelitskoj mreži ide u korist Rusiji, čime su doveli u pitanje Muskove motive i politički stav. Također su ga optužili kako je i Rusija počela koristiti pristup Starlinku, a Musk je odgovorio kako je zabrinut jer je taj sustav jako teško kontrolirati u razdoblju ratnog stanja.

Osim praktičnih pitanja, Musk je zauzeo stavove koji su izazvali dodatne kontroverze. Predložio je, primjerice, rješenje sukoba koje bi uključivalo referendum o statusu Krima i ukrajinskog teritorija pod kontrolom Rusije. Taj je prijedlog uključivao priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, čime je izazvao ogorčenje u Ukrajini i među njezinim saveznicima, budući da bi takav prijedlog podržao rusku okupaciju. Ujedno je i rekao da bi Ukrajina trebala odustati od članstva u NATO savezu, kao i da je svjestan ruskih “crvenih linija”.

Musk je tvrdio da se zalaže za mir i izbjegavanje nuklearnog rata, ali mnogi su ga kritizirali smatrajući da njegove izjave podržavaju ruske interese. Njegove su riječi privukle pozornost i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je javno komentirao Muskove prijedloge, a ukrajinski dužnosnici su mu zamjerili što je svoje poslovne interese stavio iznad ukrajinskih života.

Interesi Muska u Rusiji

U jednom trenutku SpaceX je tražio od američkog ministarstva obrane da preuzme troškove korištenja Starlinka u Ukrajini, budući da su troškovi bili visoki i da ih kompanija sama više nije mogla pokriti. Nakon što su zahtjevi objavljeni, uslijedile su optužbe na račun SpaceX-a zbog uvjetovanja vojne pomoći financijskim interesima.

SpaceX je na kraju nastavio s pružanjem usluge bez obzira na pokrivanje troškova od strane vlade, ali je situacija otkrila složenu prirodu odnosa između privatnih kompanija i vlada u kontekstu globalne sigurnosti. Musk je rekao da ne želi da njegova kompanija postane primarni izvor vojne komunikacije u sukobu koji bi mogao eskalirati.

Muskovi stavovi i njegovo ograničavanje korištenja Starlinka za vojne operacije dali su Rusiji povod za pohvale. Ruski dužnosnici i mediji proslavili su njegovu odluku o ograničavanju usluga, što je u Ukrajini i na Zapadu izazvalo dodatne sumnje o njegovim namjerama. Ruski predsjednik Putin rekao je jednom prilikom da je Musk “jako pametan čovjek koji čini stvari na svoj način”.

Međutim, Musk je u više navrata izjavljivao da nema nikakve simpatije za rusku politiku te da njegove odluke ne proizlaze iz podrške Rusiji, nego iz želje za deeskalacijom i sprječavanjem šireg sukoba. Istovremeno, Muskovi odnosi s Rusijom su kompleksni jer Tesla ima interese na ruskom tržištu, a SpaceX koristi resurse poput raketnog goriva iz ruskih izvora. Njegov stav prema Ukrajini mogao bi se opisati kao pragmatičan, ali i kontroverzan, pri čemu Musk pokušava balansirati između pružanja podrške zemlji koja se brani i održavanja kontrole nad korištenjem vlastite tehnologije kako bi izbjegao potencijalno opasne posljedice globalnog sukoba.

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori