Fra Jozo Grbeš: Žao mi je jer je zgrada Gimnazije fra Dominika Mandića godinama bila zapuštena

Vrijeme:1 min, 5 sec

 

Gost podcasta Vrisak je fra Jozo Grbeš, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije.

Jozo Grbeš rođen je u Rami, a kao dijete odlazi u Požegu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. U franjevački red stupio je 1986. godine na Humcu. Filozofiju i teologiju studirao je u Sarajevu, Canterburyju i Londonu.

Nakon studija odlazi u Sjedinjene Američke Države. Za svećenika je zaređen 7. veljače 1993. godine u hrvatskoj župi Sv. Ćirila i Metoda u New Yorku, u kojoj nastavlja pastoralno djelovati. Na njujorškom St. John’s Unversity magistrirao je teologiju. Godine 1996. poslan je na službu u hrvatsku župu sv. Jeronima u Chicagu. Nastavlja poslijediplomski studij, te na Catholic Theological Union u Chicagu doktorira iz pastoralne teologije.

Od 2001. godine bio je župnik Župe sv. Jeronima u Chicagu, a 2012. postaje kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji. Godine 2022. izabran je za provincijala Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Grbeš je otvoreno odgovorio na sva pitanja voditelja i urednika Ivana Crnjca, a između ostalih u svom razgovoru dotaknuli su se tema poput života u Americi, usporedbe Amerike i Hercegovine, celibata, zgrade Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, problemima u svećeničkim redovima i kako se nositi s tim, kao i mnogih ostalih zanimljivih tema.

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori