Sud u Bostonu Nadglednik logora Armije BiH kod Konjica osuđen u SAD-u

Vrijeme:54 sec

 

Sud u Bostonu proglasio je krivim Kemala Mrndžića, bivšeg nadglednika logora Čelebići, za urotu i davanje lažnih izjava s ciljem prikrivanja svog sudjelovanja u zločinima tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Mrndžić (52) je osuđen zbog sudjelovanja u skrivanju istine o maltretiranju srpskih civila zarobljenih u logoru 1992. godine. Presude o zločinima u tom logoru donio je Haaški tribunal.

Mrndžić je dao lažne izjave agentima Državne sigurnosti, posjedovao certifikate i putovnicu dobivenu prevarom. Porota ga je proglasila nevinim po dvije točke optužnice. Tužitelj Joshua S. Levy istaknuo je da su svjedočanstva preživjelih zarobljenika podsjetila na dugotrajnu patnju koju su pretrpjeli.
Mrndžić je, kao čuvar, sudjelovao u torturi nad logorašima, a njegov slučaj ukazuje na zločine zabilježene u logoru Čelebići. Istraga je pokazala da je Mrndžić u SAD doputovao 1999. godine koristeći lažne informacije, a 2008. dobio status stalnog boravka, dok je godinu kasnije dobio američku putovnicu. Za zločine u logoru Čelebići osuđeni su Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo, dok pred Sudom BiH traje postupak protiv drugih optuženih za teške zločine.
Autor:Zoran Krešić
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori