Kao što Kao je Mesić dijelio „šakom i kapom“ državne dokumente Hagu, tako Plenković dijeli „šakom i kapom“ hrvatske novce „Srpskom svetu“!?

Vrijeme:13 min, 6 sec

A što je  po tom pitanju činio i čini  Hrvatski Sabor?

Što je po tom pitanju poduzelo i poduzima Hrvatsko pravosuđe?

Što je po  tom pitanju činio i čini  hrvatski narod?

Što su po tom pitanju činili i čine  članovi HDZ-a?

Što je po tom pitanju činila i čini oporba u hrvatskom političkom životu?

I što su na kraju činile i čine silne braniteljske udruge?

Jesu li se u Domovinskom ratu borili protiv velikosrpske agresije, ili da bi sada financirali Srpski svet?

A radi se o izdaji hrvatskih nacionalnih interesa! Radi se o direktnoj  razgradnji države Hrvatske, što je ovim vladajućima na kraju i cilj!

Da se u prvom momentu kada je Stjepan Mesić doveo englesku novinarsku ekipu u arhiv dr. Tuđmana i skinuo pečat, odmah djelovalo i zatražilo njegovu smjenu, ne bi bilo ni detuđmanizacije , ni urušavanja hrvatske državotvornosti.

Ne bi bilo ni Haga, ni razbijanja i uništavanja Hrvatske vojske!

Ne bi bilo ni blaćenja Domovinskog rata i hajke na hrvatske branitelje!

Ne bi bilo ni samoubojstava više od 3 500 hrvatskih branitelja, koji su se ubili razočarani neprijateljskim i izdajničkim vođenjem države Hrvatske!

https://www.youtube.com/watch?v=YqMwBuATJTg

A imali su mogućnost po članku 129 Ustava RH, Ustavni sud odlučuje, u skladu s Ustavom, o odgovornosti Predsjednika Republike.

Po članku 105.Ustava RH

„Predsjednik  Republike odgovoran je za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti.

Postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike može pokrenuti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika.

O odgovornosti Predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud Republike Hrvatske dvotrećinskom većinom svih sudaca.“

Očito je da je tadašnji predsjednik Mesić počinio izdaju hrvatskih nacionalnih interesa, jer su posljedice njegova neselektivnog dijeljenja državnih dokumenata bile strašne po državu Hrvatsku i omogućile  kaznene progone i osude generala Hrvatske pobjedničke vojske u Hagu.

No ni to mu nije bilo dovoljno, već se javio kao zaštićeni svjedok na strani tužiteljstva u Hagu, pa se čak postavilo i pitanje odgovornosti samog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Hrvatsku koja se branila od velikosrpske agresije,  time se izjednačavalo po zločinu sa brutalnim srpskim agresorom.

A sve to u skladu sa Memorandumom SANU 2, kojega još  i dan danas provode neodgovorne i izdajničke hrvatske Vlade i Predsjednici države, svi nakon smrti dr. Franje Tuđmana!

Samo za usporedbu kako se štite državni interesi, pokazuje  Srbija, koja je od Haga tražila tajnost sjednica i zacrnjivanje dokumenata koji bi je mogli kompromitirati i Hag joj je to odobrio!

https://www.icty.org/x/cases/stanisic_simatovic/tdec/bcs/120718_4.pdf

Isto potvrđuje i Pero Kovačević, stručnjak za međunarodno pravo, ekspert za hrvatsko nacionalno zakonodavstvo u predmetu Gotovina, Čermak i Markač,  i suradnik  u timu obrane generala Slobodana Praljka u Hagu:

Rekao je da je Srbija surađivala s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju isključivo kad je na to bila prisiljena.

“Izbjegavala je dostavljanje službene dokumentacije Haagu, kada ih je dostavljala tražila je i dobivala dozvolu da se bitni dokumenti zatamne u mnogim dijelovima. Odugovlačila je sa izručenjem svojih državljana sudu u Haagu. Sad jednako radi lakrdiju u suđenju Vojislavu Šešelju za nepoštivanje Suda zbog javnog objavljivanja dokaza sa suđenja u Haagu koji su označeni kao tajni”

https://direktno.hr/direkt/europska-neperspektiva-srbije-kovacevic-nista-od-nalozenog-nije-ucinjeno-stitili-su-karadzica-i-mladica-a-rade-i-lakrdiju-u-sudenju-seselju-289867/#google_vignette

Po članku 31, Ustava RH,  ne  zastarijevaju   kaznena djela ratnog profiterstva, kao ni kaznena djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, ratnog stanja i neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države, propisana zakonom, ili ona koja ne zastarijevaju prema međunarodnom pravu. Imovinska korist, ostvarena tim djelima ili povezana s njima, oduzet će se.

Ni sada nije kasno da Mesić odgovara za svoja nedjela, samo da ima političke volje  za optužiti ga!

Ali očito nema, jer Mesić i danas baljezga o ustaštvu, a gle apsurda u Australiji je pjevao „ustaške pjesme“ i naravno „ izgubio“ čekove koje su mu Hrvati koji žive u Australiji dali za obranu Hrvatske!

https://youtu.be/SkBpznhmX1s?si=6PyAweoeHvR01bs_

A drugi dio izdaje hrvatskih nacionalnih interesa, sada se to javno vidi,  rezultat su , HDZ-ovih predsjednika Vlade od Sanadera do Plenkovića!

Donošenjem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina počinje diskriminacija većinskog hrvatskog naroda. Manjinama se daju veća prava nego što im po Ustavu pripadaju. NN 155/2002 , 80/2010.

Kao direktna posljedica tog Ustavnog zakona, manjine imaju zagarantirana 8 mjesta u Saboru, članak 19, imaju pravo prvenstva kod zapošljavanja, po članku 22. stavak 4, pravo prednosti pripadnika nacionalnih manjina pri zapošljavanju je diskriminirajuća u odnosu na matični hrvatski narod. To je čista diskriminacija pri zapošljavanju i nije u skladu sa Ustavom RH, što znači da je protuustavan.

Diskriminirajući su i članci u statutima pojedinih općina i gradova, upravo zato što nisu u skladu sa Ustavom RH, Poveljom Europske unije i Direktive Vijeća EU 2000/78/EZ Jednako postupanje pri zapošljavanju i obavljanju zanimanja.

U statutima  grada Novigrad-Cittanova, grada Rovinja-Rovigno, grada Pula-Pola, grada Buje-Buie.

Znači da se ne može ni natjecati za radna mjesto pripadnik većinskog hrvatskog naroda koji ne zna talijanski jezik. To je protuustavni članak,  jer svi po Ustavu RH imamo jednaka prava na rad i slobodu rada.

Po Ustavu RH svi građani RH imaju jednako pravo pri zapošljavanju i prema tome isticanje prednosti pri zapošljavanju pripadnika nacionalne manjine je diskriminirajuće u odnosu na matični hrvatski narod.

Članak 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, je diskriminirajući ne samo prema Ustavu RH, već i prema Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava, Povelji Europske unije o temeljnim pravima i Direktivi Vijeća EU za jednako postupanje pri zapošljavanju i obavljanju zanimanja.

Članak 3.Ustava RH

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Članak 5. Ustava RH

U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.

Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.

Članak 14. Ustava RH

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama.

Svi su pred zakonom jednaki.

Članak 15.Ustava RH

U Republici Hrvatskoj jamči se ravnopravnost pripadnicima svih nacionalnih manjina.

Članak 8. Ustava RH

Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Članak 146. Ustava RH

Državljani Republike Hrvatske su građani Europske unije i uživaju prava koja im jamči pravna stečevina Europske Unije.

Članak 14.Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava

Uživanje prava i sloboda koje su priznate u ovoj konvenciji osigurati će se bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi, kao što je spol, rasa, boja kože, jezik, vjeroispovijed, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili društveno podrijetlo, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje ili druga okolnost

Povelja Europske unije o temeljnim pravima

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HR/TXT/PDF/?uri=CELEX:12016P/TXT

Članak 20.

Jednakost pred zakonom

Svi su pred zakonom jednaki.

Članak 21.

Nediskriminacija

1.Zabranjuje se svaka diskriminacija na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, etničko ili socijalno podrijetlo, genetske osobine, jezik, religija ili uvjerenje, političko ili bilo kakvo drugo mišljenje, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje, invaliditet, dob ili spolna orijentacija.

2.Unutar područja primjene Ugovorâ i ne dovodeći u pitanje bilo koju njihovu posebnu odredbu, zabranjena je svaka diskriminacija na temelju državljanstva.

Direktiva Vijeća 2000/78/EZ od 27. studenoga 2000. o uspostavi općeg okvira za jednako postupanje pri zapošljavanju i obavljanju zanimanja.

https://www.iusinfo.hr/EU-zakonodavstvo/EU721S3C32000L0078

Svrha je ove direktive osigurati da ljudi određene vjere ili uvjerenja, invaliditeta, dobi ili spolnog opredjeljenja nisu diskriminirani, već da uživaju jednako postupanje na radnome mjestu.

Poslala sam Zahtjev za izmjenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Sabor

I Vladi RH, međutim unatoč požurnici nikada odgovor nisam dobila

„Vlada Republike Hrvatske

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina

Trg Svetog Marka 2

10 000 Zagreb

Klasa: 050-01/21-01/177

URBROJ:50450-02/05-20-02

Pula 30.siječnja 2021.

Predmet; Liljana Benčik-prijedlog za izmjenu ili ukidanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina“

Novac koji Vlada RH dijeli srpskoj nacionalnoj manjini po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina vidi se iz godišnjeg rasporeda sredstava.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2024_04_47_804.html

Međutim novac koji Vlada daje SNV-u, odnosno njegovu predsjedniku dr. Miloradu Pupovcu  za posebne projekte,  izvan je raspodjele sredstava po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina.

Od kuda Vladi pravo da „šakom i kapom“ financira projekte SNV-a?

Nije to njihov novac, to je novac svih građana Hrvatske, bez obzira na nacionalnost, a dijeli se Srbima i Talijanima, samo ne Hrvatima ni svemu što ima hrvatski predznak.

Nije Hrvatska Plenkovićevo leno, nije Hrvatsku dobio u miraz ili dotu!

Izabran je na izborima da upravlja Hrvatskom kao dobar gospodarstvenik i političar uvijek u interesu države Hrvatske i svih hrvatskih građana. Nije izabran da diskriminira  niti jednu nacionalnu manjinu, ali ni većinski hrvatski narod. A toliko je očita diskriminacija Hrvata u odnosu na privilegirane srpsku i talijansku nacionalnu manjinu. Hrvate je obespravio i sveo na manjinu, bez prava koja imaju manjine.

Koliko je javno poznato, po pisanju Nacionala do 31. 12 2023. Vlada RH, odnosno predsjednik Plenković ( a ostali ministri klimavci samo potvrde) poklonio je SNV-u 15.328.287,41 euro. U 2023. Vlada je dala SNV-u 6,3 milijuna eura, gotovo dvostruko više nego godinu ranije, što su i potvrdili u opširnom odgovoru za Nacional koji potpisuje „generalni sekretar“ Saša Milošević.

U financijskim izvještajima SNV-a iznosi deklarirani kao ‘’prihodi od donacija iz proračuna’’ dramatično se razlikuju u odnosu na stvarne isplate iz proračuna, koje precizno broji sustav Državne riznice. Više Nacionalovih izvora ukazalo je na taj detalj sugeriravši da se radi o mogućem kaznenom djelu utaje ili pronevjere.

‘’Do 2015. godine iznosi su se potpuno poklapali, a nakon toga nastaje razlika koja se s godinama povećava i gotovo redovito SNV prima više novca iz proračuna nego što prikazuje u svojim izvještajima.“

https://www.nacional.hr/u-zadnjih-pet-godina-vlada-pet-puta-povecala-financiranje-snv-a-iz-drzavnog-proracuna/

Nije ni čudno, ako se zna da je Milorad Pupovac privatno  predsjednik Srpskog Narodnog vijeća (SNV),  a kao dužnosnik je zastupnik u Saboru i Saborskom odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i član Savjeta za nacionalne manjine,  koji donosi odluku o raspodjeli sredstava SNV-u  kojem  je predsjednik.

Znači direktno sudjeluje u raspodjeli sredstava i sam sebi odnosno SNV-u dodjeljuje sredstva iz Proračuna RH.

Po  Zakon o sprječavanju sukoba interesa ( Narodne novine  26/2011 i 143/2021) članak 1 i članak 3 kao zastupnik u Hrvatskom Saboru Milorad Pupovac je u dvostrukom  sukobu interesa.

U tom smislu podnijela sam Prijavu Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koju je Povjerenstvo uredno zaprimilo 11.12 2023. ali još nemam odgovora da se  po toj prijavi postupilo.

Za gradnju megalomanskih 40 srpskih kulturnih centara ( čitaj potencijalnih četničkih štabova) Vlada RH, je do sada dala 26 milijuna eura, što  nigdje u izvješćima Vlade nije službeno objavljeno, već su neki novinari došli do tog podatka.

https://www.telegram.hr/politika-kriminal/veliki-projekt-srpskog-narodnog-vijeca-grade-mnostvo-kulturnih-centara-poznato-i-koliko-su-novca-dosad-dobili-od-vlade/

Nasuprot dijeljenja „šakom i kapom“ SNV-u, Vlada RH je dala samo 1.593.000,00 eura, za 2024. godinu.za hrvatsku nacionalnu manjinu izvan Hrvatske.

https://hrvatiizvanrh.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/Javni_natjecaji_i_pozivi//Odluka%20o%20dodjeli%20financijskih%20sredstava%20programima%20projektima%20organizacija%20hrvatske%20nacionalne%20manjine%20za%202024.%20godinu.pdf

Vlada je odbila  financirati Hrvatsko slovo!

Dok za Hrvatsko slovo nije dala ni 400 000 kuna, ne eura da bi opstalo. Hrvatsko slovo se ugasilo.

Za Pupovčeve Novosti Vlada RH je za 2023. dala 600 000 eura , a za Hrvatsko slovo nije htjela dati ni  400 000 kuna!?

Za talijansku izdavačku kuću Edit i njihove novine La voce del popolo, za 2023.godinu Vlada RH dala je 900 000 eura, a za Hrvatsko slovo, nije htjela dati ni 400 000 kuna!?

Zar je to jednakost po članku 14. Ustava RH?

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2023_04_42_756.html

Ako gledamo po brojnosti očiti je raskorak između brojnosti stanovništva  i izdvojenih  sredstava. Po popisu iz 2021 godine, Hrvata u nacionalnoj strukturi ima 91,63%, Srba 3,20%, Bošnjaka 0,62%, Roma 0,46%, Talijana 0,36% i Albanaca 0,36%, dok je udio ostalih pripadnika nacionalnih manjina pojedinačno manji od 0,30%.

Podsjećam  kakvu je medijsku halabuku i proteste u Saboru digao Furio Radin,  kada je u svom kratkom mandatu ministra kulture dr. Zlatko Hasanbegović 2016.godine smanjio financijsku potporu izdavačkoj kući EDIT iz Rijeke.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek,  koju usput svi mi plaćamo iz Proračuna nije htjela ni čuti, ni razgovarati, pa ni pokušati  iznaći  bilo kakvo rješenje za financijsku potporu listu Hrvatsko  slovo.

Ministrica je odobrila sredstva na pr, za Frljićeve sablazne  egzibicije, za loše antihrvatske filmove, a nasuprot tome oporezovala kao šund knjige o Domovinskom ratu generala Praljka, pa je Ministarstvo financija ovršilo s Praljkova računa  435 tisuća kuna, i za Hrvatsko slovo nije htjela dati ni lipe.

Hrvatsko slovo nije bilo samo tjednik. U njegovom prostoru u prizemlju Nacionalne i sveučilišne knjižnice, bilo je mjesto okupljanja, druženja, predstavljanja knjiga, prikazivanja filmova i izložbi mnogih uglednih  umjetnika. U  tom se prizemnom prostoru održavao i Svjetski festival hrvatske književnosti koji su posjetili mnogi svjetski pisci hrvatskog podrijetla, po ustaljenom običaju bez potpore hrvatske Vlade kada je o hrvatskom projektu riječ.

Plenkovićeva vlada za taj hrvatski kulturni centar koji je tražio samo 400 000 kuna, da opstane, nije htjela dati ni lipe, a za megalomanske srpske kulturne centre od po 5 tisuća metara kvadratnih, dala je do sada 26 milijuna eura. Zar to nije izdaja hrvatskih nacionalnih interesa?

I još  Anja Šimpraga u Hrvatskom Saboru pita: „Zašto je problem da srpska nacionalna manjina ima svoje mjesto okupljanja, zašto je problem da se u tim srpskim kulturnim centrima provode programi pomoći u učenju, dječje igraonice? Malo tko se pita kako se ta prava zaista i provode, što se događa kad su te iste zajednice izložene govoru mržnje, etnički motiviranim djelima i postupcima vezanim uz diskriminaciju.“

https://www.portalnovosti.com/zasto-je-problem-da-srpska-manjina-ima-svoje-centre

Problem je zato što Hrvati kao domicilan narod sve to u svojoj državi nemaju. Problem je zato što su upravo Hrvati diskriminirani u svojoj državi, što nemaju hrvatske centre, što ne dobiju ni centa za svoj  kulturni centar, a Srbima se daje „šakom i kapom“ za megalomanske kulturne centre u kojima će moći djelovati samo podobni SNV-u i Miloradu Pupovcu, kako je otvoreno izjavio na otvaranju Centra u Zagrebu: „Otvoren je za  prezentiranje ne samo srpskog stvaralaštva, već za svako stvaralaštvo koje govori jezikom napretka u slobodi, jednakosti i bratstvu dvaju naroda“ ( znači po njihovu svjetonazoru, jugoslavenstvu i bratstvu i jedinstvu)

https://snv.hr/otvoren-srpski-kulturni-centar-u-zagrebu/

Neka SOA malo bolje istraži kome sve predsjednik Vlade RH Andrej  Plenković „šakom i kapom“ dijeli proračunski novac od svih građana Hrvatske!

Neka se zastupnici u Hrvatskom Saboru zapitaju koja je njihova USTAVNA odgovornost u nadziranju ukupnog rada Vlade RH!

Neka se Ustavni sud zapita kako prati provođenje Ustava RH i Zakona u radu Vlade RH.

Žalosno je to što znam da se nitko od njih neće zapitati ni istražiti, ali javnost ima pravo znati!

Lili Benčik

Odgovori