Gospodarska komora F BiH dodijeljuje oznake “Ja BiH naše”, “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”- već se prijavilo 60 kompanija

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Gospodarska komora F BiH dugi niz godina provodi aktivnosti koje su pomogle da domaći proizvodi, usluge i kompanije budu prepoznate kako na domaćem tržištu tako i izvan granica Bosne i Hercegovine.

Komora je svjesna kako je je potrošački etnocentrizam jedna od bitnijih odrednica jačanja domaćeg gospodarstva te od ovog projekta u budućnosti očekuje

1.unapređenje prepoznatljivosti kvalitetnih domaćih proizvoda koju će osigurati žigovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće”
2.povećan broj proizvoda koji nose žigove tj. kvalitetnih domaćih proizvoda
3.unapređenje kvaliteta proizvoda kako bi ispunili uvjete za dobivanje žigova
4.olakšan pristup policama domaćih i stranih trgovačkih centara u BiH
5.olakšan pristup policama trgovačkih centara u inozemstvu
6.povećanje broja zaposlenih
7.povećanje obima proizvodnje

Isto tako se nadaju kako će projekat omogućiti i dugoročne ciljeve:
1.Povećanje konkurentnosti tvrtki koje proizvode kvalitetne domaće proizvode.
2.Proširenje proizvodnih kapaciteta i većeg broja radnika zbog lakšeg pristupa tržištu.
3.Stvaranje bosanskohercegovačkog brenda u proizvodnji domaćih kvalitetnih proizvoda.

U svrhu dodjele ovih vizualnih oznaka Komora je donijela Pravilnik o znakovima vizualnog označavanja bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga – “BH kvaliteta” / “BH Quality”/ i “Izvorno domaće” / “BH Creation” /. Isto tako, na upravnim tijelima Komore, usvojeni su i poslovnici o radu Tehničkih komisija i Vijeća za vizualno označavanje. Na zahtjev Gospodarske komore F BiH, Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine je izdao Ispravu o žigu BH kvaliteta i Izvorno domaće Gospodarskoj komori Federacije BiH čime su se stekli uvjeti za nastavak aktivnosti na zaštiti kvalitetnih domaćih proizvoda. Kompletna nova kampanja pod nazivom: „JA BIH NAŠE“ kao i spomenuti znakovi vizualnog označavanja zaštićeni su u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH.

Foto: GK F BiH

Znakovi “BH kvaliteta” i “Izvorno domaće” namijenjeni su poticanju razvoja domaće proizvodnje, podizanju razine kvalitete BOSANSKOHERCEGOVAČKIH proizvoda, proizvodnih tehnologija i usluga, poticanju stvaralaštva, kreativnosti, izvornosti, razvojno-istraživačkog rada, inovacija i invencije, te promociji Bosne i Hercegovine i stvaranju bosanskohercegovačkoga identiteta na svjetskom tržištu, ističu iz Gospodarske komore FBiH.

Pravo uporabe znaka “BH kvaliteta” dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji/e posjeduju natprosječnu kvalitetu i koji su proizvedeni na području Federacije Bosne i Hercegovine odnosno uslugama koje se pružaju na području F BiH. Pravo uporabe znaka “Izvorno domaće” dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji/e posjeduju natprosječnu kvalitetu, najmanje kao proizvodi ili usluge na razini “BH kvalitete”, a nastali/e su kao rezultat BiH tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i invencije.

Da bi se kod domaćih potrošača stvorilo povjerenje o kvaliteti domaćih proizvoda i da bi se olakšao prodor na inozemna tržišta, potrebno je domaćim kompanijama pomoći da dobiju žigove tj. potvrde o kvaliteti svojih proizvoda. Stoga je Komora u suradnji s Vladom Federacije BiH i Federalnim ministarstvom razvoja, obrta i poduzetništva pokrenula ovaj projekat te će kompanije koje zadovolje postavljenje kriterije potpuno besplatno dobiti navedene oznake.

Projekat „Podrška gospodarskim subjektima za uvođenje oznake BH kvaliteta i Izvorno domaće“ ima za cilj približavanje oznaka kvaliteta i izvornosti proizvoda i usluga BiH kupcima u BiH i inozemstvu, pojašnjavaju iz GK FBiH.

Komori se do sada javilo preko 60 kompanija koje su podnijele zahtjev za dodjelu vizualnih znakova.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori