Anušić: Milanović “oteo” Kundida, ne poštuje Sabor

Vrijeme:3 min, 36 sec

 

Saborski Odbor za obranu nastavlja raspravu o slanju Oružanih snaga RH u inozemne misije, uključujući spornu misiju NSATU, kojoj se predsjednik Zoran Milanović protivi. 

Na sjednici, kao što nije bio ni na prethodnoj, ne sudjeluje načelnik Glavnog stožera Tihomir Kundid, jer mu je Milanović zabranio dolazak. No u raspravi sudjeluje ministar obrane Ivan Anušić… Konačnu odluku o slanju vojnika Sabor će donijeti u petak.

Anušić je na početku sjednice prozvao Milanovića za otmicu Kundida i nepoštivanje Sabora.

Na sjednicu je Kundid trebao doći kao izvjestitelj kako bi stručno pojasnio tehničke detalje misija, prije svega slanje hrvatskih Oružanih snaga, konkretno do pet časnika u njemački Wiesbaden, u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU), a za koju je Milanović odbio dati prethodnu suglasnost. Milanović je Kundidu zapovjedio da ne može sudjelovati na sjednici zbog, kako je danas među ostalim pojasnio, “postojanja klasificiranih informacija o misiji NSATU”.

Otmica Kundida nije bio naš plan, nego plan predsjednika Republike, koji ga u ovom trenutku drži u svom uredu dok ovo ne završi, kazao je Anušić nakon što je uvodno detaljno predstavio sve međunarodne misije u koje se predlažu poslati hrvatske Oružane snage, njih 12, osim NSATU.

Ističe da je Kundid politički neovisan i potpuno relevantan tumačiti svaku misiju i da je trebao biti na sjednici.

Anušić je poručio i da Milanović ne poštuje Sabor, najvišu predstavničku instituciju. Tvrdi i kako Milanović Kundidu prijeti umirovljenjem i stavljanjem na vojni sud.

Ministar obrane također se složio s Marijom Selak Raspudić (NZ) da Milanović daje kontradiktorne izjave.

– Vrhovni zapovjednik ili predsjednik Republike Hrvatske je kontradiktorno nekoliko puta govorio o ovoj aktivnosti NSATU, koja je u biti ključna tema i zbog čega je na kraju krajeva te izjave i dao. Nije samo u tom trenutku bio problem, bio je nekoliko puta u njegovim javnim nastupima, ali to je nekako prošlo ispod medija, ispod radara. Otkrio je klasificirane podatke o hrvatskim Oružanim snagama. Otkrio je podatke koliko u ovom trenutku imamo pripadnika Oružanih snaga, koji nam je broj, koliko je po našom sistematizaciji treba biti, i tako dalje. Doduše, mediji to nisu uhvatili, ali sigurno su uhvatile službe koje vode brigu o tome što on govori. Kad govorimo o njegovim izjavama, njegove izjave su prvenstveno, kao što sam bio rekao nekoliko puta – ne samo njegove izjave, nego i izjave njegovih savjetnika koji su ovdje desno od mene i iza desno, su u pravilu neistine. I diplomatski polako, kao što sam rekao, gubimo više izričaj kako nazivati te izjave. Ja mislim da su one čak prešle u granicu i nekakve odgovornosti, jer ono što oni govore je neistina koja uzrujava i dezinformira hrvatsku javnost, rekao je Anušić.

Miljenić: Ukrajina nije naša saveznica

 

– Predsjednik apsolutno podržava sve aktivnosti koje se tiču NATO-a, sudjelovanje Hrvatske vojske u NATO-u. Predsjednik podržava 80-postotno povećanje prisutnosti naših vojnika u NATO-misijama. U kojim NATO-misijama? U onim NATO-misijama i onim UN-ovim misijama i onim EU-misijama koje se odnose bilo na uspostavu ili na čuvanje mira. I to je bitna razlika u odnosu na ovu 13. NSATU-misiju, gdje se radi o sudjelovanju na strani jedne od zaraćenih strana, rekao je pak predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić.

Dodao je Ukrajina nije naša saveznica, da joj Hrvatska nema obveze pomoći i da joj pomaže samo dobrovoljno.

– U ovom trenutku je ta pomoć humanitarna, pomoć je vojna, Ukrajina je napadnuta, izvršena je agresija, međutim, predsjednik je stava, i kod toga će ostati, da hrvatski vojnici u tom sukobu neće sudjelovati. U misiji koja sudjeluje u tom sukobu, a sudjeluje ako je na strani jedne strane, neće sudjelovati, rekao je Miljenić.

Predsjednik Milanović odbio se suglasiti da hrvatski časnici sudjeluju u misiji NSATU, rekavši da time štiti Hrvatsku od sukoba.

NATO-misija u Ukrajini je ratna misija planiranja i potpore, prva takva do sada u povijesti ovog rata… Svaka misija kojom se izravno pomaže jednoj od zaraćenih strana je ratna misija, bez obzira gdje se pripadnici takve misije nalazili, poručio je i istaknuo kako nikada nije rekao da će hrvatski vojnici u misiji NATO-a za logističku potporu Ukrajini fizički biti u Ukrajini.

Odluku da Kundid ne sudjeluje na sjednici Odbora obrazložio je time da ne želi dopustiti Vladi i HDZ-u da zloupotrebljavaju Hrvatsku vojsku za manipuliranje činjenicama i uvlačenje u političke procese.

vijesti.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori