Američki ministar obrane iznenada stigao u Kijev: Neizvjesno u SAD ali i u Ukrajini

Vrijeme:1 min, 56 sec

 

Ministar obrane SAD Loyd Austin stigao je rano jutros u Kijev, u nenajavljeni posjet. Radi se o važnom posjetu jer dolazi u trenucima kad budućnost američke pomoći Ukrajini ovisi o ishodu američkih predsjedničkih izbora, a Rusija u isto vrijeme nastavlja ostvarivati ​​male, ali postojane uspjehe na bojišnici.

Austin će se u Kijevu sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i ministrom obrane Rustemom Umerovim te će razgovarati o potrebama Ukrajine za oružjem i o tome kako SAD može nastaviti podupirati vojsku zemlje tijekom sljedeće godine, rekao je ministar maloj skupini novinara koji su njim u Kijev sinoć putovali u Kijev.

Posjet će mu također poslužiti kao “trenutak da se odmakne i pogleda luk američko-ukrajinskih odnosa u posljednje dvije i pol godine rata”, rekao je visoki dužnosnik obrane.

Međutim, Austin u Kijev ne ide slaviti pobjedu. Ukrajinci su u “vrlo teškoj” situaciji u ratu protiv Rusa dok se približava zima, rekao je dužnosnik.

Austin i Bidenova administracija u širem smislu vide multinacionalne koalicije kao ključni aspekt svoje ostavštine, posebice Kontaktnu skupinu za obranu Ukrajine – savez 57 zemalja i Europske unije koji je Austin prvi put sazvao dva mjeseca rata kako bi koordinirao trenutna vojna pomoć Ukrajini.

“Apsolutno je sjajno da je Ukrajina uspjela učiniti ono što je učinila”, rekao je Austin novinarima. “Uspjela je, naravno, zbog činjenice da smo je podržavali od samog početka i okupili smo 50 zemalja da budu dio te podrške.

Američki dužnosnici nadaju se da će koalicije izdržati, ali potencijalna pobjeda Donalda Trumpa bacila je mnogo toga u sumnju. Bivši predsjednik odbio je prošlog mjeseca reći želi li da Ukrajina pobijedi u ratu, a Zelenskog je opisao kao “prodavača” koji “nikada nije trebao dopustiti da taj rat počne”.

Visoki dužnosnik obrane rekao je da Pentagon i dalje planira kao da će se podrška nastaviti, a Austin je u petak rekao: “Svaki dan gradimo dugoročne sposobnosti za Ukrajinu.”

“Svi smo mi svjesni političke neizvjesnosti u SAD, ali i u Ukrajini”, rekao je dužnosnik obrane.

Američki dužnosnici također se nadaju da će dvostranačka podrška Ukrajini ostati prisutna u Kongresu. No, ni ona nije zajamčena. Ove godine se već odigrala velika borba u Kapitolu oko odobravanja dodatnog financiranja za Ukrajinu. Spor su raspirili krajnje desničarski republikanci koji se protive pomoći Ukrajini, a njihov utjecaj će samo rasti ako Trump postane predsjednik.

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori