XXI. Opći sabor u Šibeniku Čović: Suradnja s HDZ-om Hrvatske osnažuje euroatlantski put BiH

Vrijeme:2 min, 56 sec

 

”Ono što moramo naučiti iz ovog procesa, jer sam i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, na što sam izuzetno ponosan, jest to zajedništvo Hrvata u BiH koje treba dalje graditi”, rekao je Čović

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto i dopredsjednica HDZ-a BiH Darijana Filipović danas su nazočili XXI. Općem saboru Hrvatske demokratske zajednice koji se održao u Šibeniku. Na saboru su sudjelovali predstavnici iz cijele Hrvatske, kao i predstavnici Hrvata iz dijaspore te visoki dužnosnici stranke.

Tijekom sabora raspravljalo se o ključnim temama za stranku, uključujući izmjene Statuta i redovite unutarstranačke izbore za središnja tijela.  Tako je danas izabran novi sastav Nacionalnog odbora te je usvojen novi način izbora članova Predsjedništva koji su također izabrani, a čime se osigurava ravnomjerna zastupljenost svih županija.

Čović je tijekom svog obraćanja na XXI. Općem saboru HDZ-a u Šibeniku istaknuo niz zajedničkih uspjeha ostvarenih u ovoj izbornoj godini, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako su rezultati izbora, u kojima je HDZ BiH sudjelovao, bili iznimno uspješni, te da su i na Lokalnim izborima u BiH ostvarili sinergijski učinak. Zahvalio je premijeru Andreju Plenkoviću, kao stranačkom predsjednkmu i predsjedniku Vlade Rpublike Hrvatske, na kontinuiranoj podršci i bliskom partnerstvu, naglasivši važnost njihove suradnje u svim segmentima, od domaće politike do euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine:

„Hrvatska demokratska zajednica nam je dala dovoljno snage da danas ovdje mogu reći: ovo je vrijeme da obilježimo puno pobjeda koje smo napravili u protekloj godini. Sve je krenulo s izborima za Hrvatski sabor, zatim pobjedom na Europskim izborima, dok su naši Lokalni izbori uvjetno završili, opet na veličanstven način. Hrvatska demokratska zajednica je do kraja ugradila sebe u sve to. Teško da bismo mi danas mogli govoriti kako maštamo o europskoj budućnosti, o svojoj ravnopravnosti na prostorima BiH da nije Hrvatske demokratske zajednice, da nije njenog vodstva i da nije ovako uvjerljive pobjede na svim proteklim izborima. Uvjeren sam da će oni jednako tako biti uspješni i nakon predsjedničkih izbora krajem ove godine. Ova posebna izborna godina, s četiri izborna ciklusa, dat će nam, siguran sam, novi prostor da osmislimo budućnost nas Hrvata u Bosni i Hercegovini kroz europske i sve druge integracijske procese kojima težimo.

Ono što moramo naučiti iz ovog procesa, jer sam i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, na što sam izuzetno ponosan, jest to zajedništvo Hrvata u BiH koje treba dalje graditi. Da nije bilo predsjednika Plenkovića, Hrvati Bosne i Hercegovine danas ne bi bili oni koji mogu birati svoje predstavnike na svim razinama vlasti, ne bi maštali o europskoj budućnosti i otvarali pregovaračke procese. Sve institucije iz Hrvatske su došle i bile u bliskosti s našim ljudima iz Fojnice, iz Jablanice, iz Kreševa, iz Kiseljaka. Čestitke za sve ono što ste radili u proteklom vremenu, čestitke za put kojim idete, koliko god bilo iskušenja, siguran sam da ono što stožerna stranka radi u Republici Hrvatskoj vodi ka boljoj budućnosti.“

Izaslanstvo je naglasilo važnost nastavka snažne i dugoročne suradnje između HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, posebno u kontekstu zaštite prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, jačanja političke stabilnosti i europske perspektive BiH te unapređenja gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Sabor je zaključen jasnom porukom o nastavku sestrinske suradnje HDZ-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine, naglašavajući važnost zajedničkog djelovanja za dobrobit hrvatskog naroda s obje strane granice te nastavak ključnih političkih i gospodarskih projekata od presudne važnosti za budućnost.

večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori