Novi Travnik: Obilježena 80. godišnjica partizanskog zločina nad hrvatskim civilima iz 2. svjetskog rata

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

U župi sv. Josipa u Rankovićima kod Novog Travnika, obilježena je 80. obljetnica partizanskog zločina nad hrvatskim civilima i vojnicima iz Drugog svjetskog rata.

Komemoracija je započela pobožnošću Križnog puta, koji je vodio od župne crkve do lokacije Rije, gdje je služena sveta misa. Mons. Pavo Jurišić predvodio je Križni put, dok je misno slavlje predvodio banjalučki biskup mons. Željko Majić.

U znak sjećanja na stradale, predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, gradonačelnik Novog Travnika Stjepan Dujo, te brojni dužnosnici i građani položili su vijence i zapalili svijeće, priopćeno je u nedjelju iz Ureda predsjednice FBiH.

Ovaj događaj svake godine okuplja vjernike koji se prisjećaju zločina počinjenih u listopadu 1944. godine, kada su partizanske snage tijekom zauzimanja Travnika pogubile mnoge hrvatske civile, bolesnike i vojnike. Ovi zločini, uključujući pogubljenja zarobljenika i civila sa šireg područja Središnje Bosne, pa i Hercegovine, dugo su bili prešućivani pod komunističkim režimom.

Iako točan broj žrtava ostaje nepoznat, povjesničari procjenjuju da je tijekom tih dana stradalo između 2.000 i 3.000 ljudi. Travnik se i okolica se tako ubrajaju među najveća hrvatska stratišta u Vrhbosanskoj nadbiskupiji tijekom Drugog svjetskog rata.

Ova komemoracija podsjeća na potrebu za očuvanjem sjećanja na stradale i priznanjem zločina koji su predugo bili zaboravljeni, prenosi FENA.

Vrisak.info / Hrvatsko nebo

Odgovori