Obiteljima nestalih olakšat će teret bola, a budućim naraštajima biti podsjetnik na hrabrost

Vrijeme:3 min, 47 sec

 

OTKRIVEN SPOMENIK HRVATIMA BUGOJNA

Dostojanstveno i svečano, baš onako kako ljudi koji su iz logora Armije R BiH ratne 1993. odvođeni u nepoznato i likvidirani samo zato jer su voljeli svoj grad, branili ga i u njemu svoje obitelji, zaslužuju.  Tako bi se u najkraćem mogla opisati svečanost otkrivanja spomen obilježja nestalim bugojanskih Hrvatima, uz sudjelovanje brojnih članova obitelji nestalih, čitanje pjesama koje su svojim očevima napisali njihovi sinovi koji bez njih odrastali, nažalost bez većine roditelja koji nisu dočekali pronalazak tijela svojih sinova.

Usprkos dugogodišnjim nastojanjima nalogodavaca i krvnika da se njihova sudbina nikad ne rasvijetli, nestali bugojanski Hrvati dobili su danas spomenik kao trajan podsjetnik na hrabrost i snagu zajedništva kojom su stali u obranu svojega Bugojna i koju su platili svojim životima, uz oduzimanje prava čak i na dostojanstven pokop. U sklopu gradskog katoličkog groblja Sultanovići, u Bugojnu je danas otkriveno i blagoslovljeno spomen obilježje 21.-om iz logora Armije R BiH u ratu nasilno odvedenom bugojanskom Hrvatu.

Uz spomen obilježje, blagoslovljene su i grobnice u kojima će većina pronaći smiraj, nakon što njihovi posmrtni ostaci budu pronađeni. Spomen obilježje su otkrili Branimir Džaja, sin jednog od nestalih Nike Džaje, Mara Jezidžić, supruga Frane Jezidžića čija je sudbina rasvijetljena prije četiri godina, pronalaskom tijela na Rostovu, Dijana Strujić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i
nestalih hrvatskih branitelja Bugojna koja još uvijek traži supruga Mihovil i Ivan Sabolić, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH, zemlje čija je Vlada preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH najveći donator projekta.
31 poslije nestanka rasvijetljena je sudbina tek šest nasilno odvedenih hrvatskih logoraša, dok se za obiteljima njih još 15 i dalje traga, podsjetili su iz Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Bugojna koja je bila nositelj izgradnje spomen obilježja.

„Ideja o gradnji nastala je još 1994. godine. Ideju o gradnji spomen obilježja koje će simbolizirati hrabrost i zajedništvo naših branitelja ponovno je oživjela prije četiri godine Mara Jezidžić, supruga Frane Jezidžića čije je tijelo prije u ljeto 2020. s još trojicom iz ove skupine ekshumirano na Rostovu. Do realiziranja naišli smo na mnogo izazova i prepreka. Mnogi su nam i pomogli i evo danas otkrivamo i blagoslivljamo spomenik i grobnice s nadom da će ovo mjesto onima koji još uvijek tragaju za svojim najmilijim olakšati teret bola kojeg nose sve ove godine. Ovo nije kraj već početak trajnog sjećanja na naše muževe, sinove, očeve i braću, podsjetnik da nikad nećemo odustati od potrage na našim nestalim, od istine i pravde“, kazala je Dijana Strujić, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih branitelja Bugojna, i supruga jednog od nestalih Mihovila Strujića. Među onima koji su već pokopani u grobnicama koje je danas zajedno sa spomen obilježjem blagoslovio fra Luka Šekerija, župni vikar u župi Bugojno koji
je predvodio i misu zadušnicu za poginule i nestale hrvatske branitelje Bugojna u bugojanskoj župnoj crkvi, je i Frano Jezidžić. „Skoro 30 godina trajala je potraga za njegovim posmrtnim ostatcima. Uspjeli smo pronaći tijelo prije četiri godine. Tek tad smo pronašli mir i zaista želim svim obiteljima da pronađu i pokopaju svoje nestale“, kazala nam je Mara Jezidžić.

A bez pronalaska svih nestalih pa i Hrvata Bugojna BiH ne može biti istinski demokratska zemlja niti članica Europske unije, ističe Marko Jurišić, predstavnik Instituta za nestale osobe BiH. „Kad je u pitanju pronalazak nestalih Hrvata mi zadnjih godina, nakon ekshumacije na Rostovu nismo imali pouzdanih podataka o lokacijama grobnica, Puno očekujemo od procesa koji se pred Sudom BiH vodi protiv Dževada Mlaće i Selme Cikotića. Prekoračit ću svoje ovlasti, ali ću predložiti Tužiteljstvu BiH nagodbu s optuženima ukoliko će nas ona dovesti do lokacija s tijelima 15 nasilno odvedenih logoraša za kojima se još traga“, kazao je
Jurišić.

Da su iskustva obitelji nestalih Hrvata Bugojna kad su u pitanju nagodbe s krvnicima i nalogodavcima jednako bolna kao i proces potrage potvrđuje još 2010. sklopljena nagodba s jednim od osuđenih Enesom Handžićem koji je dobio značajnu manju kaznu, ali podatak kojeg je otkrio u zamjenu nije donio smiraj niti jednoj obitelji nestalih. Ne čekajući da institucije odrade svoj dio posla, a krvnici progovore, obitelji nestalih napravile su spomenik koji će biti mjesto na kojemu se mogu moliti, upaliti svijeću, a nadati se konačno i pokopati one za koje obitelji odluče da će im to biti posljednje počivalište.

Ista sudbina odredila im je i zajedničko mjesto vječnog smiraja na koji još uvijek čeka 15 nestalih. Program otkrivanja spomen obilježja vodila je Jelena Strujić, kćer nestalog Mihovila Strujića, a nastupom su ga uveličali članovi muške klape Grga.

Autor:Ana Popović
večernji.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori