EKSKLUZIVNO Ministar Zukan Helez zaustavio razrješenje Zorana Galića

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Zašto je Helez zaustavio razrješenje Galića, nije poznato. Upravo je on u više navrata u medijima izjavljivao kako će pokrenuti procedure da se Galića smijeni, čak je prije izvjesnog vremena izjavio kako će tražiti istragu ako se odobri produljenje bolovanja Galiću koji se liječi u Hrvatskoj od dugogodišnje kronične bolesti.

Na jučer održanoj sjednici Vijeće ministara BiH raspravljalo je o razrješenju Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-e. U službenom priopćenju navodi se kako je Vijeće ministara BiH zadužilo Ministarstvo sigurnosti da u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i Uredom za zakonodavstvo, najkasnije do iduće sjednice Vijeća ministara, dostavi prijedlog za razrješenje Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-em, kako doznaje Večernji list BiH. No, za jučerašnju sjednicu bile su, kako doznajemo, pripremljene inicijativa i prijedlozi za razrješenje zamjenika ravnatelja SIPA-e Zorana Galića.

Tužiteljstvo BiH tereti Galića za protuzakonito primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotrebu položaja ili ovlasti u razdoblju dok je obnašao dužnost ravnatelja Granične policije BiH. Zoran Galić nedostupan je pravosudnim tijelima BiH i nalazi se u Hrvatskoj. Sud BiH je 8. kolovoza, na prijedlog državnog Tužiteljstva, donio naredbu za raspisivanje središnje i međunarodne tjeralice za Zoranom Galićem. Na Vijeće ministara BiH stigao je akt iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u kojemu je naznačena inicijativa za rješavanje radno-pravnog statusa Zorana Galića. U tom dopisu objašnjavaju se sve okolnosti i razlozi zbog kojih bi Zoran Galić trebao biti razriješen s dužnosti zamjenika ravnatelja ove agencije. Ovu inicijativu predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uvrstila je na sjednicu, ali je, kako doznajemo, nakon obavljene rasprave i argumentiranog obrazloženja predstavnika SIPA-e, ministar obrane BiH Zukan Helez bio protiv da se na jučerašnjoj sjednici razriješi Zorana Galića.

Da je ministar Helez bio za, jučer se mogla riješiti ova situacija i izglasati razrješenje Zorana Galića. Zašto je Helez zaustavio razrješenje Galića, nije poznato. Upravo je on u više navrata u medijima izjavljivao kako će pokrenuti procedure da se Galića smijeni, čak je prije izvjesnog vremena izjavio kako će tražiti istragu ako se odobri produljenje bolovanja Galiću koji se liječi u Hrvatskoj od dugogodišnje kronične bolesti. Kako se nije iznašlo rješenje da jučerašnja inicijativa, koja je stigla iz SIPA-e, ide na glasovanje pred ministre, donesen je kompromisan zaključak da se zadužuje Ministarstvo sigurnosti da najkasnije do iduće sjednice Vijeća ministara dostavi prijedlog za razrješenje Zorana Galića s dužnosti zamjenika ravnatelja SIPA-e. Iduća sjednica je, kako doznajemo, planirana za 23. listopada.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori