Suci će prekidati utakmice ako igrači prijave rasizam, dovoljno je samo prekrižiti ruke

Vrijeme:1 min, 42 sec

 

FIFA je odlučila pojačati borbu protiv rasizma u nogometu uvođenjem strožih mjera za kažnjavanje rasne diskriminacije. Ako sudac primijeti rasističke uvrede ili ih igrači prijave, utakmice će se prekidati, a moguće je i da se zbog rasizma prekinu prije završetka. Nove mjere objavio je Hrvatski nogometni savez.

“Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu. FIFA će, u suradnji sa svim nacionalnim savezima, aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres FIFA-e jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova FIFA-e.

Slijedom ove odluke, FIFA je od svakog nacionalnog saveza zatražila uvođenje trostupanjskog postupka unutar svojih zemalja svim dionicima, uključujući službene osobe utakmice, organizatore natjecanja, ekipe, igrače i sve druge relevantne strane, podsjećajući ih na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

Prvi korak: sudac zaustavlja utakmicu. Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.

Drugi korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.

Treći korak: sudac prekida utakmicu. Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta.

Rasizam je u nogometu prisutan oduvijek. Navijači nerijetko u frustraciji rasistički vrijeđaju protivničke (a nekad i svoje) igrače. Zvijezda Real Madrida i brazilske reprezentacije Vinicius Junior žali se već neko vrijeme da je žrtva rasizma. On je i zagovornik većih kazni za diskriminaciju, kao i njegovi suigrači i trener Carlo Ancelotti.

hms.ba / Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori