Europski čelnici u Bruxellesu na sastanku o migraciji, Bliskom istoku i Ukrajini

Vrijeme:1 min, 29 sec

 

Čelnici Europske unije sastaju se u četvrtak u Bruxellesu na sastanku na kojem će raspravljati o ilegalnim migracijama s kojima se blok suočava, različitim stavovima o sukobu na Bliskom istoku i daljnjoj podršci ratom pogođenoj Ukrajini. Migracija godinama predstavlja sporno pitanje u Uniji. U situaciji kada se bilježi niz izbornih uspjeha krajnje desnih stranaka u više zemalja bloka i u okolnostima izmijenjenog sigurnosnog krajolika, pojedine zemlje zauzimaju sve restriktivnije pozicije. Poljska je nedavno najavila planove da privremeno suspendira pravo na azil, optuživši Rusiju i Bjelorusiju za slanje migranata na poljsku granicu, koja je također vanjska granica EU-a, kako bi destabilizirali blok i potkopali njegovu sigurnost.

Također, Njemačka je ponovno uvela granične kontrole drugim zemljama članicama Unije nakon smrtonosnog napada nožem u zapadnom gradu Solingenu te nakon što je krajnje desna oporbena stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila velike uspjehe na regionalnim izborima. Očekuje se da će europski čelnici raspravljati o uključivanju zemalja izvan EU-a u procesuiranje ilegalnih migranata nakon što je Italija ovog tjedna objavila da su prvi migranti dovedeni u nove, kontroverzne centre za azil u Albaniji. Zemlje članice Unije su ranije ove godine pristale na veliku reformu radi postrožavanja zakona o migraciji i azilu, koji se izrađuju godinama, no implementacija novih pravila bi također mogla trajati godinama, pri čemu neki pozivaju na ubrzavanja tog procesa.

Migracija nije jedina tema na dnevnom redu sastanka o kojoj je teško postići zajednički pristup 27 članica bloka. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij će se pridružiti europskim vođama kako bi predstavio svoju viziju za okončanje rata i zatražio dodatnu potporu. Međutim, Mađarska, prijateljski nastrojena prema Rusiji, blokira daljnju vojnu pomoć. Vođe će također raspravljati o sukobu na Bliskom istoku nakon što se nisu uspjeli sporazumjeti o odgovoru koji bi mogao pomoći zaustaviti borbe.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori