Plenković SDP nazvao “lopovskom organizacijom”

Vrijeme:3 min, 15 sec

 

Plenković o izvješću Vlade

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnom izlaganju osvrnuo se na jučerašnje izvješće plenkovićVlade, koje je podnio Hrvatskom saboru. Plenković je ponovio i zamjerke predsjedniku Milanoviću.

“Najniža nezaposlenost u zadnjih 30 godina”

Rekao je da je Vlada sačuvala socijalnu koheziju i radna mjesta.

– Da osnažimo hrvatsko gospodarstvo, da ono bude još otpornije, te smo uz pakete pomoći vrijedne osam milijardi eura omogućili ostvarenje naših strateških ciljeva. Prioritet je bio rast prosječne plaće, poručio je.

Dodao je da je nezaposlenost u Hrvatskoj najniža ikada, i to 4.4 posto.

– To je najniža nezaposlenost u zadnjih 30 godina, naglasio je.

“Za dva dana Bačić će predstaviti našu stambenu politiku”

Plenković je, među ostalim, rekao da su rasle plaće u državnom i javnom sektoru, više nego ikada.

– Za dva dana će potpredsjednik Bačić predstaviti našu stambenu politiku s ciljem priuštivog stanovanja, gdje želimo upravljati Hrvatskom na višerazinski način. Od lokalnih, regionalnih, odnosno područnih razina, rekao je Plenković.

– Najavili smo i nove aktivnosti, prije svega iznos minimalne plaće 970 bruto eura od 1. siječnja iduće godine. Ministar Piletić pripremit će odluku za iduću sjednicu Vlade. Sve je to na tragu našeg ambicioznog plana da prosječna plaća bude 1600 eura na kraju našeg trećeg mandata, dodao je.

“Imamo lažne teze koje plasira Milanović, oporba ga slijepo slijedi”

Plenković je ponovio i zamjerke predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

– Imamo lažne teze u eteru koje plasira Milanović, oporba koja ga slijepo u tom koritu slijedi. Pozvali smo ih jučer da to ne čine jer imaju te nek sitne politikantske interese uoči predsjedničkih izbora. Problem je u tome što ova generacija SDP-a i te lijeve oporbe i tih kvazidesnih stranaka, a u biti populista koji ništa ne pridonose Hrvatskoj, ruši hrvatski kredibilitet u EU-u i NATO-u. Radi se o generaciji političara koji osobno nisu ništa pridonijeli ulasku Hrvatske u EU i NATO, a ako nisu osobno, onda nemaju nikakav osjećaj identifikacije s tim velikim postignućima. Čini mi se da bi nekima u oporbi bilo draže da nismo u NATO-u, a nekima da nismo ni u EU-u, rekao je Plenković.

Naglasio je da Milanović stalno gura Hrvatsku u proruski narativ.

– I ruši našu zapadnu pripadnost, radi nam se međunarodni problem gdje naši saveznici u NATO-u više neće biti sigurni jesmo li tu. Oporbi poruka – kad dođe glasanje u Saboru, zapitajte se jeste li za Hrvatsku u EU-u, NATO-u, za zdrav razum ili ćete slijediti lažni narativ da se šalju vojnici u Ukrajinu. Za Hrvatsku je dobro da je ta ekipa u opoziciji, a mi ćemo se truditi da ostanu jako dugo u opoziciji, poručio je Plenković.

Plenković SDP nazvao “lopovskom organizacijom”

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade nazvao SDP “lopovskom organizacijom” referirajući se na jučerašnju SDP-ovu kvalifikaciju izrečenu u Saboru da je HDZ “kriminalna organizacija”.

– Kako oni nama – tako i mi njima, rekao je Plenković, referirajući se na raspravu u kojoj je SDP ustvrdio da je HDZ kriminalna organizacija te da je izvješće kriminalno.

– Podsjećamo cijelu hrvatsku javnost da je SDP lopovska organizacija koja je krala na unutarstranačkim izborima vrlo nedavno. To su sami sebi objavili. Plus imaju bivšeg glavnog tajnika iz Grbinova vremena kojem se vodi kazneni proces, također zbog kaznenih djela u vođenju stranke, naveo je Plenković.

Vlada o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći i obnovi zgrada oštećenih potresom

Na današnjoj sjednici Vlada je raspravljala o izmjenama i dopunama Zakona o minimalnoj plaći te Zakona o tržištu rada, kao i o prijedlogu izvješća o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije za prvu polovinu 2024. godine.

Uz to, Vlada je razmotrila prijedlog o izmjenama Programa državne potpore za kompenzaciju smanjene vrijednosti tovnih svinja uslijed afričke svinjske kuge, te izvješća o stanju robnih zaliha i korištenju Europskih strukturnih i investicijskih fondova za 2023. godinu, piše HRT.

hkv.hr / Hrvatsko nebo

Odgovori