Featured Video Play Icon

Josip Merdžo za Kompas: U slučaju Kovačević dio bošnjačke politike zaigrao je na pogrešnu kartu – produkt bi mogla biti hrvatska federalna jedinica 

Vrijeme:3 min, 41 sec

 

„Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava imat će dovoljno argumenata da poništi presudu u slučaju ‘Kovačević’, tj. ne može opstati takva kakva je donesena u prvom stupnju“, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne glavni tajnik Predsjedništva i Glavnog vijeća HNS-a Josip Merdžo. 

Istaknuo je i da, poučeni kojekakvim događanjima od stane suda i sudova ne bi trebalo biti ni veliko iznenađenje ako bude drugačije. „U ovom trenutku zaista vjerujem da razum, argumentacija, a prije svega određeno političko-pravno sagledavanje BiH kao države vodi k tome da ta presuda zaista postane besmislena.“ Objasnio je i da samim time što je Veliko vijeće pristalo na apelaciju bh. agentica, a to čini rijetko pokazuje manjkavosti presude u slučaju Kovačević.

Komentirao je pismo koje je odvjetnički ured Christiana Schmidta uputio Europskom sudu za ljudska prava, a putem kojega se u predmetu „Kovačević“ uključio kao prijatelj suda te je istaknuo kako se u samom pismu Schmidt nekoliko puta pozivao i na izdvojeno mišljenje austrijske sutkinje Gabriele Kucsko-Stadlmayer.

„Prva stvar spomenuo je termin delegitimiranje ustavnog okvira, a to je rušenje temelja države. Druga stvar je podjela vlasti koja je još od Washingtona jedno od temeljnih načela funkcioniranja BiH. OHR je prepoznao ova dva ključna segmenta i imao je razloga za zabrinutost samog ishoda žalbenog postupka“, kazao je Merdžo i dodao kako su htjeli poduzeti određene korake kojima bi htjeli ukazati Velikom vijeću u kakav se rizik upušta. Objasnio je kako je delegitimiranje ustavnog okvira prijetnja miru.

Upitan zbog čega je Schmidt dobio potporu Amerikanaca te jesu li shvatili da presuda vodi u demontiranje Aneksa četiri Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma kazao je kako je Schmidt jasno naglasio dekonstituiranje pravnog okvira te da to povlači ogromne političke poveznice ako dođe do potvrde presude.

Naveo je i kako je Kovačević nekoliko puta mijenjao svoju nacionalnu pripadnost a sudjelovanje bošnjačkog lobiste suca Farisa Vehabovića u toj i drugim presudama nazvao je agitiranjem. „Na to smo iz HNS-a ukazivali Europskom sudu za ljudska prava. On je jedno vrijeme bio maknut i suspendiran. Koliko sam informiran mislim da su trenutačno svi predmeti koji su podneseni protiv BiH stavljeni na led dok se ne vidi što s Vehabovićem. On je svojim djelovanjem kompromitirao sam Sud i svoje kolege.“

Za izjave savjetnika člana Predsjedništva BiH Slavena Kovačevića u kojima Schmidta naziva nacističkim simpatizerom, lažovom i manipulatorom rekao je kako je pitanje što i koliko suci Velikog vijeća znaju o tome što se događa u BiH. „S obzirom da je ovaj predmet izazvao veliku pozornost u pravnim krugovima vjerujem da je već do njih došlo što Kovačević govori.“

Istaknuo je kako je kroz izdvojeno mišljenje austrijska sutkinja i predsjedateljica suda u predmetu Kovačević Gabriele Kucsko-Stadlmayer jasno, konkretno i opravdano ukazala na sve problematične elemente presude.

Kazao je kako bez Hrvata i druga dva naroda nema države. „Sada da ima razuma federalizacija tj. federalne jedinice unutar BiH nisu problem. U jednom mišljenu Venecijanske komisije se čak navodi BiH kao konfederalna kada se gledaju uloge entiteta, a to je puno jače nego federalizacija. Moguća federalizacija kroz tri izborne jedinice bi mogla jednostavno riješiti ovaj problem i problem Sejdić – Finci, Zornić i svaki drugi“, kazao je Merdžo i objasnio da se svaki građanin onda može kandidirati za jednu od tri pozicije u Predsjedništvu ili za Dom naroda koji se može zvati i Dom federalnih jedinica. „Mislim da bi to moglo biti konkretno rješenje.“ Dodao je i kako je HNS nudio takve prijedloge koji su još u parlamentarnoj proceduri.

Upitan hoće li Kovačević tjeranjem lisice istjerati King Konga, to jeste Hrvatsku Republiku u BiH, pojasnio je da je sve moguće ako Veliko vijeće potvrdi presudu Kovačević. „Tu se otvara utakmica malo više razine.“ Istaknuo je i kako sve ukazuje na to da je dio bošnjačke politike zaigrao na pogrešnu kartu. „Možete se osloniti na članak kršenje ljudskih prava, ali zaboraviti kontekst konstrukcije BiH ovakve kakva jeste je nemoguće.“

Kovačević je prošle godine kao savjetnik člana krnjeg Predsjedništva BiH pred Malim vijećem Europskog suda za ljudska prava dobio presudu kojom je utvrđeno da su narušena njegova pasivna biračka prava te je utvrđeno i da sustav propisan Daytonskim mirovnim sporazumom drži u povlaštenom položaju pripadnike triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba u odnosu na ostale građane. U studenom ove godine presuda će se razmatrati na Velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava nakon što je pristigla žalba iz Vijeća ministara BiH.

 

rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori