Cvitanović: HDZ 1990. nastavlja trend rasta, u Mostaru imamo 4 mandata

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

Tražit ćemo ponovno brojanje nevažećih listića i otvoriti kutije u onim općinama gdje su zabilježene izuzetno visoke izlaznosti, kao što su Mostar i Široki Brijeg.

Na konferenciji za novinare u Mostaru, predsjednik HDZ-a 1990., Ilija Cvitanović istaknuo je značajan izborni uspjeh svoje stranke na lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. HDZ 1990. osvojio je oko 20% hrvatskog legitimiteta, što ga postavlja kao ključnog aktera u političkom predstavljanju Hrvata. Cvitanović je naglasio kako ova podrška pruža čvrstu osnovu za vođenje procesa koji će unaprijediti poziciju stranke, ali također i za uspostavljanje zajedništva među različitim političkim opcijama koje su nastupile samostalno.

U svom obraćanju, Cvitanović je ukazao na to da je uspostavljanje sinergije s drugim strankama presudno za daljnji politički rad. “Uz nužnu sinergiju, uvjeren sam da imamo kapacitet ostvariti značajnu promjenu, čak i postati prvi među strankama koje predstavljaju Hrvate”, izjavio je. Ovaj optimizam dolazi iz uvjerenja da je moguće oblikovati politiku koja će biti od koristi cijelom hrvatskom narodu.

Osim toga, Cvitanović je komentirao presudu Kovačević, te napade na visokog međunarodnog poredstavnika Christiana Schmidta za koje je rekao da graniče s ludošću. – Ako želite građansku državu, onda idemo ka novom ustroju sa neke tri izborne jedinice gdje neće biti etničkog, odnosno nacionalnog prefiksa gdje nećemo morati upućivati apelacijski Europskom sudu za ljudska prava, gdje ćemo svi biti ravnopravni ili se uklopiti u državu konstitutivnih ravnopravnih naroda na način kako je uređena. Ili budite spremni na neko drugo uređenje,

Ukazao je na nedavne događaje vezane uz navodne izborne nepravilnosti, poput krađe glasova i manipulacija tijekom izbora. “Svi dokazi ukazuju na ozbiljne povrede izbornog procesa koje moramo istražiti”, dodao je. Cvitanović je najavio da će HDZ 1990. poduzeti pravne korake i prijaviti sve nepravilnosti nadležnim institucijama, uključujući Tužiteljstvo BiH. “Tražit ćemo ponovno brojanje nevažećih listića i otvoriti kutije u onim općinama gdje su zabilježene izuzetno visoke izlaznosti, kao što su Mostar i Široki Brijeg”, istaknuo je.

 

vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori