ERDOGAN U BEOGRADU: Ovo je “zlatno doba” u odnosima Turske i Srbije, sačuvati stabilnost BiH koja je politički ranjiva

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Predsjednik Republike Turske Redzep Tajip Erdogan tijekom posjete Beogradu posebno je naglasio značaj očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu te da je jako važno zauzeti zdrav razum u pristupu tenzijama između Kosova i Srbije.

Erdogan se tijekom posjete Srbiji sastao s predsjednikom te zemlje Aleksandrom Vučićem. Erdogan i Vučić su prisustvovali četvrtom sastanku Vijeća za suradnju na visokoj razini Turkiye i Srbije nakon čega su dužnosnici dviju zemalja potpisali brojne sporazume o suradnji.

Turski predsjednik je istaknuo da su Turska i Srbija u proteklom periodu naporno radili na dodatnom jačanju veza i suradnje.

Naglasio je da je u fokusu njihovih razgovora bio Balkan, Bliski istok i Ukrajina kao i druga globalna pitanja.

Erdoan je posebno pohvalio odnose Turkiye i Srbije, napominjući da se njihovi bilateralni odnosi mogu nazvati “zlatnim dobom”.

Premašilo dvije milijarde dolara

– Naša trgovinska razmjena premašila je dvije milijarde dolara posljednje dvije uzastopne godine, a zajednički cilj je dostići razmjenu od pet milijardi dolara i nastavljamo poduzimati korake u tom smjeru. Također, u posljednjih 12 godine turske investicije u Srbiji povećane su s milijun na 405 milijuna dolara – rekao je Erdogan.

Dodao je da samo u oblasti građevinarstva turske firme zapošljavaju preko deset tisuća radnika čime, kako je kazao, “doprinose srbijanskom gospodarstvu”.

Istakao je da Srbija i Vučić pružaju veliku podršku turskim investitorima, dodajući da ”predsjednik Vučić igra veoma važnu ulogu u uspostavljanju ove vrlo pozitivne klime za investicije”.

Erdogan je istakao da su također razgovarali i o regionalnim pitanjima te posebno naglasili značaj regionalne suradnje.

– Još jednom smo podvukli značaj mir i stabilnosti na Balkanu i u okviru toga je jako važno imati zdrav razum u pristupu tenzijama između Kosova i Srbije – rekao je turski predsjednik.

Dodao je da je također naglašen i značaj očuvanja stabilnosti Bosne i Hercegovine.

– Potvrdili smo našu odlučnost da očuvamo stabilnost u Bosni i Hercegovini koja je politički vrlo ranjiva i to je činjenica koju treba uzeti u obzir ali i promijeniti što prije, a mislim da će Srbija igrati vrlo konstruktivnu ulogu – kazao je Erdogan.

Potom je komentirao i odnose sa Srbijom u oblasti obrambene industrije.

– Mogućnosti Turske i u domenu bespilotnih letjelica bit će uključene u aktivnosti na razvoju suradnje, jedna i druga zemlja imaju svoje mogućnosti. Neka nitko ne pokušava odrediti što bi to trebao biti sadržaj suradnje u domenu obrambene industrije između Turske i Srbije, dvije zemlje će utvrditi sadržaj – rekao je Erdogan.

Zbivanja u Ukrajini

Istakao je da su razgovarali i o zbivanjima u Ukrajini.

– Još jednom sam rekao koliko podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i naši napori će se nastaviti kako bi se uspostavio trajni mir na tom području – kazao je turski predsjednik.

Naglasio je da je s Vučićem razgovarao i o zbivanjima u Gazi, Palestini i Libanonu.

– Zaista je krajnje vrijeme da se zaustave napadi Izraela kojima se uništava dostojanstvo ljudskog roda. U samom korijenu problema vidimo da se radi o izraelskoj okupaciji Palestine – kazao je Erdogan.

Dužnosnici Turske i Srbije potpisali su ukupno 11 sporazuma i dokumenata koji imaju za cilj jačanje bilateralnih odnosa i suradnje, a koji pokrivaju oblasti poput energetike, trgovine, tehnologije, sporta, socijalne sigurnosti, upravljanja katastrofama i mediji.

 

hms.ba / Hrvatsko nebo

Odgovori