U Zagrebu završio s radom Međunarodni seminar pod nazivom „Učinci nedostatka radne snage na društveni položaj radnika“

Vrijeme:5 min, 3 sec

 

Međunarodni dvodnevni seminar pod nazivom „Učinci nedostatka radne snage na društveni položaj radnika“ kojega su u Zagrebu i ovog puta organizirali Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Europski centar za radnička pitanja (Europäische Zentrum für Arbeitnehmerfragen – EZA) iz Njemačke uz financijsku potporu Europske unije i pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva Republike Hrvatske završio je s radom, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

U uvodnoj riječi prisutnima se obratio Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak koji je izrazio zadovoljstvo što je HKD Napredak i ovoga puta organizator seminara koji se već u prethodnim godinama dokazao kao dobar organizator ovakvih seminara. I ovoga puta seminar je okupio veći broj predstavnika iz različitih sindikalnih organizacija zemalja članica EU, ali i zemalja kandidata iz zemalja regije kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija.

Kroz dva dana rada seminar je izborom tema pobudio značajan interes javnosti i medija.

U prvom bloku pod nazivom “Tržište rada – izazovi, mogućnosti i ograničenja” govorili su Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam i dopredsjednik HKD Napredak, Piergiorgio Sciacqua, ko-predsjedavajući EZA-e, Jakša Puljiz, voditelj Odjela za europske politike Instituta za razvoj i međunarodne odnose i Siniša Golac, vlasnik Agencije za posredovanje pri zapošljavanju – Uspinjača Posao d.o.o.

Damir Krešić je u svom izlaganju iznio probleme s kojima se susreću u oblasti turizma u Hrvatskoj, dok je Piergiorgio Sciacqua svoj govor usmjerio ka političkom stanju u Europi i svijetu osvrćući se na ratove koji se trenutno vode s naglaskom na Ukrajinu i Bliski Istok kao i na nove trendove populističke politike u Europi koja se svodi uglavnom na velika obećanja i male učinke.

Siniša Golac, vlasnik prve privatne agencije u Hrvatskoj za posredovanje pri zapošljavanju govorio je o svojim iskustvima zapošljavanja stranih radnika kao i posredovanju u zapošljavanju radnika iz Hrvatske u velike svjetske korporacije.

“Programi potpore razvoju vještina, osposobljavanja i obrazovanja u kontekstu smanjenja nedostatka radne snage” bio je naziv drugog bloka koji je predstavljen na seminaru.

U izlaganju sudjelovali su: Dražen Vikić-Topić, član Središnje uprave HKD Napredak, Vjekoslav Špoljarić, savjetnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ivana Mehle, zamjenica ravnatelja HZZ i Vladimir Gak, predsjednik Gospodarske komore Vojvodine.

Vikić-Topić je govorio s pozicije dugogodišnjeg sveučilišnog profesora, sudionika u obrazovnim procesima i usporedio svoja iskustva u obrazovnim sustavima Hrvatske, drugih europskih zemalja te SAD-a gdje je sudjelovao kao gost predavač. Ivana Mehle govorila je o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i novim programima koji se uvode za osobe na burzi, ali i za one koji još rade, a željeli bi promijeniti svoje zanimanje.

Program je nastavljen s temom “Mjere i aktivnosti za poticanje nedovoljno zastupljenih skupina na tržištu rada“. Izlagači su bili: Carmen Majetić Pavić, direktorica tvrtke Tagoras d.o.o., Nataša Novaković, direktorica za okoliš, socijalnu politiku i upravljanje (ESG) u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona Code d.o.o. te Irina Semjonova, savjetnica u Latvijskom ujedinjenom policijskom sindikatu. Ovaj blok izlaganja bio je posvećen prvenstveno problemima žena u zapošljavanju i radnoj zajednici s kojima se žene susreću i pored zakonskih prava, a što se odnosi na rodnu diskriminaciju u društvu.

Prvi dan rada seminara završen je s blokom rasprava na temu “Utjecaj poboljšanja radnih uvjeta na privlačenje/ostanak radne snage“. Izlagači su bili: Darije Hanzalek, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, Mirnes Isaković, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Lubica Černà, predsjednica Nezavisne kršćanske unije Slovačke te Slobodan Antovski, predsjednik Saveza nezavisnih i samostalnih sindikata Sjeverne Makedonije.

Kroz otvorenu diskusiju izlagači su iznijeli niz problema s kojima se susreću poslodavci kako bi zadržali postojeću radnu snagu, domaće stanovništvo od iseljavanja i o problemima radne snage koja dolazi iz drugih zemalja s nižim gospodarskim standardima, a bez kojih tržište rada ne bi moglo funkcionirati.

Drugi dan seminara započeo je s temom “Mjere i strategije za suzbijanje odljeva radne snage – Utjecaj depopulacije na nedostatak radne snage“. Izlagači su bili: Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, Stjepan Šterc, stručnjak za demografiju i bivši profesor na PMF-u (Odsjek za geografiju) i na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te Ivan Balabanić, viši znanstveni suradnik na Institutu za istraživanje migracija.

O depopulaciji na prostoru Europe bilo je govora i na nekim prethodnim seminarima što se pokazalo kao jedan od najozbiljnijih problema s kojim se susreću kako zemlje Europske unije tako i one koji nisu članice što je dijelom uzrokovalo povećanje životnog standarda i smanjenog broja djece u obitelji, borbom za napredovanje u poslovnoj karijeri kod žena i potragom za nekim boljim poslovima u drugim zemljama. Migracija stanovništva iz siromašnih zemalja dovodi do promjena u sastavu stanovništva što uzrokuje i niz novih problema u sudaru različitih kultura.

Međunarodni seminar “Učinci nedostatka radne snage na društveni položaj radnika” završen je s temom “Zapošljavanje stranih radnika – prilike/izazovi“.

Izlagači su bili: Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Krešimir Tomić, tajnik udruženja ugostitelja Zagreb, Boris Marđonović, izvršni direktor Zanatsko-obrtničke komore Crne Gore i Branislav Mamić, tajnik gospodarske komore Vojvodine.

Mirioslav Landeka govorio je o problemima s kojima se susreće gospodarstvo u Bosni i Hercegovini i inertnosti birokracije. „Ekonomisti smatraju da naša administracija na svim razinama uopće ne razumije trenutnu ekonomsku situaciju, te da umjesto da se ide u pravcu skraćenja procedura ili čak ukidanja kvota radnih dozvola za strance, ona još jednom pokazuje da je ne zanimaju potrebe gospodarstvenika. Po tim istim birokrate u vlasti nemaju sluha za realnu situaciju u gospodarstvu i potrebi koje gospodarstvo ima te da je stoga BiH na samom europskom dnu, jedino je iza nas Albanija“, rekao je Landeka.

Branislav Mamić govorio je o inozemnim ulaganjima u gospodarstvo Srbije i otvaranju novih radnih mjesta za domaće stanovništvo, ali i o nedostatku radne snage i uvozu radne snage iz azijskih zemalja što je slična situacija i u ostalim zemljama regije.

Završne riječi seminara i zahvale na sudjelovanju na seminaru uputili su Nikola Čiča, predsjednik HKD Napredak, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak i Goran Štrbac, član Uprave Napretkovog kulturnog centra.

HKD Napredak je još jednom bio domaćin ovako prestižnog seminara, na kojem su se kao i uvijek predstavile nove ideje i nova rješenja za bolju budućnost.

 

hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori