Tado Jurić: U Hrvatskoj boravi znatno više useljenika nego što u njoj ima pripadnika nacionalnih manjina!

Vrijeme:1 min, 26 sec

 

U Hrvatsku se u četiri godine uselilo više radnika iz trećih zemalja nego što u njoj ukupno ima pripadnika nacionalnih manjina, koje su u Hrvatskoj već četiri stoljeća, objavio je na svom FB-profilu sociolog prof. dr. Tado Jurić, zaposlen na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Jurić se iznoseći te podatke pozvao kao na izvor na vlastitu knjigu „Suvremene migracije i opstanak nacije“, koju mu je ove godine objavila Školska knjiga. No podatci o toj knjizi nisu dostupni na mrežnom katalogu Školske knjige.

Za podatke koje je Jurić iznio donio je kao potkrjepu tablično ove statistike:

Mnogi stručnjaci već godinama izražavaju veliku zabrinutost za demografsku budućnost Hrvatske. Svi dosadašnji pokušaji nekoliko Plenkovićevih vlada da zaustavi iseljavanje Hrvata, a useljavanje stranaca, koji za sada u Hrvatskoj borave s privremenim dozvolama i nemaju hrvatsko državljansto, nisu dali željene učinke.

Demografska katastrofa u kojoj se posljednjih godina našla Hrvatska ima dva glavna uzroka: sve manji broj novorođenih i nezaustavljen, premda smanjen, broj onih koji se iz Hrvatske svake godine isele u druge zemlje, a najviše u razvijenije i uređenije članice Europske unije.

U tako nastali ’prazan prostor’ sustavno se dovode stranci, iz nekih susjednih i obližnjih, ali sve više i iz dalekih zemalja, koje treba tržište radne snage, osobito za velike poslove u građevinarstvu, koji posljednjih godina doživljavaju zenit zbog velikih sredstava ubrizganih u obnove zgrada od potresa, u stanogradnju i u izgradnju turističkih kapaciteta. Mnogi novopridošli useljenici posao su našli i u uslužnom sektoru, u ugostiteljstvu, u trgovini, u turizmu i na drugim pomoćnim poslovima. Na području dopremanja stranaca na tržište radnika u Hrvatskoj aktivno je više od 700 privatnih agencija, za koje se tvrdi da su dobro povezane ili umrežene sa strukturama HDZ-ove izvršne vlasti.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori